Paradas vyks paminėti pergalės Antrąjame pasauliniame kare 75-metį.

Prezidentas nurodė gynybos ministrui Sergėjui Šoigu užtikrinti visas įmanomas saugumo priemones renginio metu.

Birželio 26 dieną taip pat vyks „Nemirtingųjų pulko“ eitynės ir karinių laivų paradas, nors V. Putinas pažymėjo, kad šios eitynės galėtų būti nukeltos į kitą mėnesį, jei padėtis dėl COVID-19 pandemijos to reikalautų.

Žinia apie parado datą paskelbta tą pačią dieną, kai Rusija pranešė apie rekordinį mirčių nuo koronaviruso skaičių per parą.

„Specialistų nuomone, [pandemijos] pikas pas mus jau laikomas praėjusiu“, – sakė V. Putinas per vaizdo konferenciją su gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

„Įsakau pradėti pasirengimą kariniam paradui pergalės Didžiajame Tėvynės kare 75-ųjų metinių garbei Rusijos sostinėje Maskvoje ir kituose miestuose. Mes tai padarysime birželio 24-ąją – dieną, kai 1945 metais įvyko legendinis istorinis nugalėtojų paradas, kai Raudonąja aikšte žygiavo kariai, kovoję prie Maskvos ir gynę Leningradą, grūmęsi prie Stalingrado, vadavę Europą, šturmu ėmę Berlyną“, – sakė V. Putinas.

Prezidentas įsakė taikyti „pačius griežčiausius saugumo reikalavimus rengiant ir vykdant paradą“.

„Rizika visiems jo dalyviams turi būti sumažinta iki minimumo, o dar geriau – išvis panaikinta“, – pabrėžė jis.

Sveikatos apsaugos pareigūnų teigimu, nuo pandemijos pradžios šalyje iš viso užregistruotos 3 807 aukos ir 362 342 užsikrėtimo atvejai.

Pagal patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių Rusija užima trečią vietą pasaulyje po Jungtinių Valstijų ir Brazilijos.

Vis tik kasdien užregistruojamų naujų atvejų skaičius Rusijoje nuolat mažėja, todėl valdžios institucijos kai kuriose šalies dalyse pradėjo švelninti karantiną.

Vyriausybės duomenimis, praėjusią parą buvo nustatyta 8 915 naujų COVID-19 atvejų, o pasveiko rekordiškai daug žmonių – 12 331. Manoma, kad tai yra ženklas, jog epidemija pasiekė Rusijoje piką.

Suvaržymai švelninami daugelyje rajonų, nors smarkiai nukentėjusioje Maskvoje ir toliau galioja izoliavimo režimas, turintis tęstis bent iki gegužės pabaigos.

Pirmadienį prezidentas Vladimiras Putinas, kelias savaites dirbęs savo rezidencijoje sostinės apylinkėse, apsilankė Kremliuje.

Rusijos skelbiamas mirtingumo rodiklis yra daug žemesnis nei kitose šalyse, kuriose fiksuojamas panašus sergamumo lygis, todėl kritikai kaltina valdžią mėginimais nuslėpti tikrąjį krizės mastą.

Rusų pareigūnai savo ruožtu tvirtina, kad šalyje skaičiuojami tik viruso tiesiogiai sukeliami mirties atvejai, skirtingai nei kai kuriose valstybėse, kur fiksuojamos visos užsikrėtusiųjų COVID-19 mirtys.