Šis žingsnis galimai žymi seniai besitęsiančio konflikto reikšmingą eskalavimą.

Kariniai lėktuvai išskrido iš Rusijos ir pirmiausia užsuko į Siriją, ten „buvo perdažyti, siekiant nuslėpti rusišką kilmę“, o paskui atkeliavo į Libiją, nurodė Vokietijos mieste Štutgarte įsikūręs AFRICOM.

„Rusija akivaizdžiai mėgina savo pusėn nusverti įtakos Libijoje svarstykles. Lygiai taip, kaip pats mačiau juos darant Sirijoje, dabar, pasitelkus tokias vyriausybės remiamas samdinių grupes kaip „Vagner“, savų pajėgų dominavimo siekiama Afrikoje, – sakė JAV pajėgų Afrikoje vadas generolas Stephenas Townsendas. – Pernelyg ilgai Rusija slėpė visą savo įsitraukimo į Libijoje vykstantį konfliktą mastą. Na, dabar nieko paneigti neįmanoma. Stebėjome, kaip į Libiją skrido rusų ketvirtosios kartos naikintuvai, – matėme kiekvieną atkarpą. Privačios karinės kompanijos nėra pajėgios apginkluoti, valdyti ir išlaikyti tokius naikintuvus, negaudamos valstybinės paramos, – tos, kurią suteikia Rusija.“

Vyriausybės remiama grupe „Vagner“ Rusija pasinaudojo siekdama nuslėpti tiesioginį savo vaidmenį Libijoje.

Kaip skelbia AFRICOM, buvo siekta, kad Maskva turėtų kuo pasiremti neigdama tvirtinimus apie piktybinius savo veiksmus. JAV pajėgų Afrikoje vado vertinimu, dėl Maskvos karinių veiksmų konfliktas Libijoje užsitęsė, o aukų ir sužeistųjų skaičius bei žmonėms padarytos skriaudos mastas padidėjo tiek vienoje, tiek kitoje pusėje.

„Pasaulis girdėjo, kaip Kh. Haftaras pareiškė ketinantis pradėti naują oro operaciją, bet Libiją bombarduos iš Rusijos atskraidinti orlaiviai, pilotuojami Rusijos pilotų samdinių“, – nurodė S. Townsendas.

JAV pajėgų Afrikoje vadas įsitikinęs, kad Rusiją domina ne Libijos gyventojų gerovė, o savo pačios strateginiai tikslai.

„Jei Rusija užims bazes Libijos pakrantėje, tolesnis logiškas jos žingsnis bus dislokuoti čia nuolatines teritoriją izoliuojančias priemones (A2AD), – sakė JAV oro pajėgų Europoje vadas generolas Jeffas Harrigianas. – Jei tokia diena išauš, teks kalbėti apie labai rimtą grėsmę Europos pietinio flango saugumui.“

Destruktyvūs Rusijos veiksmai Libijoje tik dar labiau pakenks regiono stabilumui, sukėlusiam migracijos krizę, kurios padariniai atsiliepia ir Europai.

Pranešimai apie samdinių atitraukimą

Libijos vienybės vyriausybę remiančios pajėgos pirmadienį pranešė, kad šimtai Rusijos samdinių, remiančių Tripolio varžovą maršalą Kh. Haftarą, buvo atitraukti iš kovos veiksmų zonų į pietus nuo sostinės.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas po virtinės nesėkmių, ištikusių Kh. Haftaro pajėgas, jau metus besistengiančias užimti sostinę, kontroliuojamą Jungtinių Tautų pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV).

„Karinis transporto lėktuvas „Antonov An-32“ nusileido Bani Valido oro uoste, kad tęstų [Rusijos privačios karinės bendrovės] „Vagner“ samdinių, pasprukusių iš pietų Tripolio, evakuaciją į dar nepatvirtintą vietą“, – sakoma NSV palaikančių pajėgų „Twitter“ žinutėje.

Remiantis kai kuriais pranešimais, dalis „Vagner“ samdinių paliko šalį.

Libijos miesto Bani Valido meras Salemas Alaywanas vietiniam televizijos kanalui pasakojo, kad iš šalies išskrido trys lėktuvai su „Vagner“ daliniais.

„Vagner Group“, elitinis Rusijos samdinių korpusas, buvo priverstas gėdingai trauktis – tai tapo konkuruojančios karinės Turkijos bendrovės Libijoje pergale. Apie tai rašo britų „The Times“.

Vaizdo įraše užfiksuoti šimtai žmonių, vykstančių į pietus nuo sostinės Tripolio Bani Valido miesto kryptimi, po to, kai jų vietiniai sąjungininkai pranešė apie pasitraukimą iš daugelio frontų.

Tada, kaip pranešama, jie pajudėjo į bazinę stovyklą. Su savimi pasiėmė artilerijos ir kitos sunkios ginkluotės.

Artimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygio Jevgenijaus Prigožino valdoma bendrovė Sirijos pilietiniame kare suvaidino vieną pagrindinių vaidmenų. Vėliau bendrovės samdiniai buvo išsiųsti paremti sukilėlio Kh. Haftaro, Rusijos palaikomo buvusio Muamaro Gaddafi režimo generolo, vadovaujamos Libijos nacionalinės armijos (LNA).

„The Times“ primena, kad gruodį Turkija Jungtinių Tautų pripažįstamai Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybei atėjo į pagalbą su kariniais dronais ir savais samdiniais – sirų sukilėliais, Sirijos pilietinio karo veteranais.

Savaitgalį apleidę kai kurias paskutines savo tvirtoves Tripolio pietuose, „Vagner Group“ kariai ėmė atsitraukti dykuma. Pranešama, kad jų evakuacija buvo užfiksuota vaizdo įraše.

Neaišku, kokį tolesnį vaidmenį jie suvaidins, kalbant apie karinius veiksmus. Kaip nurodoma praėjusios savaitės Jungtinių Tautų pranešime, Libijos nacionalinė armija bandė derėtis dėl antrosios samdinių struktūros, vadovaujamos Pietų Afrikos Respublikos verslininko, tačiau ji taip pat paliko Tripolį po atsiskyrimo su maršalu Kh. Haftaru.

„V. Putinas sausį bandė organizuoti taikos derybas Maskvoje. Tai būtų simbolizavę jo naują vaidmenį – jis būtų galėjęs tapti įtakinga jėga Artimuosiuose Rytuose. Tačiau maršalas Kh. Haftaras juos paliko. Nuo to laiko pasirodydavo pranešimų apie tai, kad V. Putinas žvalgosi tarp potencialių konkurentų, tarp kurių yra ir buvusio diktatoriaus sūnus Saifas al Islamas Gaddafi“, – rašo „The Times“.

Kelios šalys, įskaitant Rusiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Turkiją, buvo kaltinamos pasiuntusios savo pajėgų dalyvauti susirėmimuose tarp NVS ir Kh. Haftaro pajėgų.

Anksčiau šį mėnesį JT ekspertai patvirtino JAV žiniasklaidos pranešimus, kad „Vagner Group“ – mįslinga karinė bendrovė, laikoma artima Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, – pasiuntė savo kovotojų Kh. Haftarui paremti.

Kremlius atkakliai neigė esantis kaip nors su tuo susijęs.

NVS šalininkų pajėgos, sulaukusios didėjančios Turkijos paramos, pastarosiomis savaitėmis iškovojo keletą pergalių. Šiuos laimėjimus visų pirma lėmė vyriausybės pajėgų pranašumas ore.

Šeštadienį NVS pajėgos pranešė užėmusios tris kareivines į pietus nuo sostinės. Keliomis dienomis anksčiau Kh. Haftaro pajėgos nurodė atitrauksiančios savo kovotojus iš kai kurių pozicijų į pietus nuo Tripolio.

Kh. Haftaro pajėgos naujausio pranešimo nekomentavo, o nepriklausomi šaltiniai negalėjo jų patvirtinti.

NVS ištikimos pajėgos pirmadienį nurodė, kad iš priešakinių linijų ties Tripoliu į Bani Validą, esantį maždaug už 145 km į pietryčius nuo sostinės, išskrido „nuo 1 500 iki 1 600 samdinių“.

Pranešime sakoma, kad ankstesnėmis dienomis šio miesto oro uoste nusileido septyni transporto lėktuvai, atgabenę šaudmenų ir ginkluotės, taip pat evakavę atsitraukusius kovotojus.

Kh. Haftaro pajėgos kontroliuoja didelę dalį Libijos rytinių ir pietinių regionų, pernai balandį pradėjo puolimą prieš Tripolį, bet, nepaisant pirminių laimėjimų, įstrigo sostinės prieigose.

Per šias kautynes žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis civilių, o daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų buvo priversti evakuotis.

Kad Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner Group“ samdiniai kovoja Libijoje, gegužės pradžioje nurodė Jungtinių Tautų diplomatai, remdamiesi ekspertų ataskaita apie šaliai taikomo ginkluotės embargo būklę.

Tuomet JT pirmąkart patvirtino pareiškimus, pirmiausia paskelbtus JAV žiniasklaidos, kad „Vagner“ remia Libijos maršalą Kh. Haftarą, kovojantį su tarptautinės bendrijos pripažįstama Tripolio vyriausybe.

Maskva savo ruožtu neigia atsakomybę už šios organizacijos veiklą. Manoma, kad tūkstančiai „Vagner“ kontraktininkų dalyvauja įvairiuose konfliktuose užsienyje, įskaitant Siriją, Ukrainą ir Centrinės Afrikos Respubliką.

Vienas JAV Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad ši grupė Libijoje yra „Kremliaus politikos įrankis“.

„Komisija nustatė ČVK [privačios karinės kompanijos] „Vagner“ karinių veikėjų buvimą Libijoje nuo 2018 metų spalio“, – sakoma JT ataskaitoje, kurią naujienų agentūrai AFP citavo keli diplomatai.

„Vagner“ teikė techninę pagalbą remontuojant karines mašinas, dalyvavo kovinėse operacijose ir užsiėmė įtakos operacijomis“, – sakoma JT dokumente. Be kita ko, samdiniai taip pat dalyvavo vykdant „labiau specializuotas karines užduotis, pavyzdžiui, veikdami kaip artilerijos priešakiniai stebėtojai ir priešakinės linijos oro dispečeriai, elektroninio trikdymo priemonių ekspertai, taip pat veikdami kaip snaiperių grupės“, nurodė ataskaitos autoriai.

„Jų dislokavimas tapo veiksmingu galios daugikliu“ Kh. Haftaro pajėgoms, pridūrė ekspertai. Ataskaitos autoriai rašė negalintys nepriklausomai patvirtinti, kiek iš viso „Vagner“ samdinių veikė Libijoje, bet apytikriai skaičiavimai rodo, kad jų ten yra 800–1 200.

Vis dėlto ataskaitoje, balandžio 24-ąją pateiktoje JT Saugumo Tarybai, buvo sakoma, kad „Vagner“ ir Kh. Haftaro pajėgų vadovybės santykiai įtempti. Šis dokumentas yra gruodį pateiktos ekspertų grupės kasmetinės ataskaitos atnaujinta versija.

Kh. Haftarui ištikimos pajėgos nuo praeitų metų balandžio siekia užimti sostinę Tripolį, kontroliuojamą NSV. Užsienio karinis įsitraukimas dar labiau aštrina šį konfliktą. Jungtiniai Arabų Emyratai ir Rusija Libijoje remia Kh. Haftarą, o Turkija – NSV.

Sausį tarpininkaujant Turkijai ir Rusijai paskelbtos paliaubos buvo ne kartą pažeistos.

Apie „Vagner“ dalyvavimą šiame konflikte praeitais metais pirmiausia paskelbė JAV dienraščiai „The New York Times“ ir „The Washington Post“. „The New York Times“ vertinimais, Libijoje veikia apie 200 šios grupės samdinių, o „The Washington Post“ rašė, kad jų gali būti net keli tūkstančiai.