Ministras pirmininkas Leo Varadkaras šią žinią pavadino „reikšmingu įvykiu“ ir tviteryje parašė: „Tai vilties diena. Mes nugalėsime.“

Prieš savaitę Airija pradėjo švelninti prieš beveik du mėnesius įvestas karantino priemones. Šalyje iš viso užregistruoti 24 698 COVID-19 atvejai, įskaitant 1 606 mirties atvejus.

Karantinas Airijoje buvo įvestas kovo pabaigoje, o daugiausia mirčių buvo užregistruota balandžio 20-ąją, kai per vieną parą užfiksuoti 77 mirties atvejai.

„Per pastarąją parą mums nepranešta apie jokias mirtis“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė vyriausiasis medicinos pareigūnas Tony Holohanas.

Jis perspėjo, kad tai galėjo nulemti ir informacijos pateikimo vėlavimas savaitgalį, bet pridūrė: „Tai dalis tęstinės tendencijos, kurią stebėjome, kalbant apie bendrą mirčių skaičių.“

Airija yra paskelbusi penkių žingsnių planą šaliai iki rugpjūčio atverti, o pirmųjų veiksmų ėmėsi praėjusį pirmadienį, kai leido lauke dirbantiems žmonėms grįžti į savo darbus, atidaryti kai kurias parduotuves ir vėl leisti užsiimti tokiu sportu kaip golfas ir tenisas.

Nors naujienos, kad neužregistruota naujų mirties atvejų, buvo įvertintos kaip pažanga, pareigūnai nerimauja dėl protrūkio „antrosios bangos“, jei karantinas bus sušvelnintas.

„Pastarosios savaitės naujų atvejų ir... mirčių skaičius rodo, kad kaip šalis nuslopinome COVID-19, – pareiškime cituojamas T. Holohanas. – Prireiks dar savaitės, kad pamatytume poveikį ligos paplitimui, kurį galbūt galėtų daryti priemonių švelninimas.“