Uhano virusologijos instituto vadovo pavaduotoja teigia, kad virusų tyrimams būtinas skaidrus ir geranoriškas tiek mokslo bendruomenių iš viso pasaulio, tiek valstybių valdžių bendradarbiavimas ir pažymi savo apmaudą, jog „mokslas neretai politizuojamas“.

„Jeigu nenorime, kad žmonija kentėtų nuo dar vieno infekcinės ligos protrūkio, privalome iš anksto domėtis tais nežinomais virusais, kuriuos nešioja laukiniai žvėrys, ir laiku visus perspėti apie grėsmes. Jeigu jų nestudijuosime, neanalizuosime, greičiausiai laukia dar vienas protrūkis“, – per interviu CGTN kalbėjo Shi Zhengli.

Mokslininkės interviu televizijos kanalui CGTN sutapo su kasmetiniu Kinijos valdžios lyderių susitikimu Pekine – Nacionaliniu Liaudies Kongresu. Šiais metais susitikimas vyksta kaip reikiant įtemptų santykių su Jungtinėmis Valstijomis ir prezidentu Donaldu Trumpu bei valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo fone.

Shi Zhengli

Pastarieji tvirtina, kad visą pasaulį apėmęs naujasis koronavirusas greičiausiai susijęs su Uhano laboratorija.

Kinija tokius kaltinimus atmeta. Shi Zhengli sako, kad virusų, su kuriais jai teko dirbti, genetinės charakteristikos neatitinka tarp žmonių plintančio koronaviruso genetinės medžiagos.

Įraše socialinėje žiniasklaidoje mokslininkė parašė „prisiekianti savo gyvybe“, jog naujojo koronaviruso pandemija neturi nieko bendro su jos laboratorija.

Kitame interviu CGTN, kurį davė savaitgalį, Uhano virusologijos instituto vadovas Wang Yanyi sakė, jog idėja, esą, virusas pabėgo iš jo laboratorijos, yra „tikrų tikriausi pramanai“.

Naujojo koronaviruso protrūkis pasaulyje jau susargdino daugiau nei 5,4 mln. žmonių, daugiau nei 345 tūkst. pražudė.

Kinijos virusologijos institutas, kurį JAV įtaria galėjus tapti COVID-19 pandemijos šaltiniu, turi tris gyvus šikšnosparnių koronavirusų kamienus, bet nė vienas iš jų neatitinka dabar visame pasaulyje išplitusio SARS-CoV-2, pareiškė jo direktorė.

Dauguma mokslininkų mano, kad COVID-19 sukeliantis virusas, kuris pirmą kartą pasirodė centriniame Kinijos Uhano mieste ir jau nusinešė daugiau kaip 340 tūkst. gyvybių, persidavė žmonėms iš šikšnosparnių per kažkokius kitus žinduolius, galbūt Uhano turguje, kur parduodama egzotinių gyvūnų mėsa.

D. Trumpas ir valstybės sekretorius M. Pompeo yra apkaltinę Kiniją skaidrumo stoka šiuo klausimu ir kelis kartus skelbė teoriją, kad virusas atsirado Uhano maksimalaus saugumo laboratorijoje.

Uhano virusologijos instituto direktorė savaitgalį valstybiniam transliuotojui CGTN sakė, kad šie JAV prezidento ir kitų pareigūnų pareiškimai yra „grynas prasimanymas“.

Gegužės 13 dieną nufilmuotame, bet šeštadienio vakarą parodytame interviu Wang Yanyi sakė, kad jos centras yra „išskyręs ir gavęs kai kuriuos šikšnosparnių koronavirusus“.

„Dabar turime tris gyvų virusų kamienus... Bet didžiausias jų panašumas į SARS-CoV-2 tesiekia 79,8 procento“, – pažymėjo ji.

Viena iš instituto tyrėjų komandų, kuriai vadovauja profesorė Shi Zhengli, nuo 2004-ųjų tyrinėja šikšnosparnių koronavirusus, didžiausią dėmesį skirdama „SARS šaltinio atsekimui“.

Staigus ūmus respiracinis sindromas (SARS/SŪRS) atsirado 2002 metų lapkritį Pietų Kinijoje, o 2003 metų viduryje virto sveikatos krize, nuo kurios ypač nukentėjo Azija. Virusas pražudė 774 žmones, kurių keturi penktadaliai buvo Kinijoje ir Honkonge.

„Žinome, kad visas SARS-CoV-2 genomas yra tik 80-ia proc. panašus į SARS [sukėlėjo] genomą. Skirtumas akivaizdus, – sakė Wang Yanyi. – Tad ankstesnių profesorės Shi tyrimų metu nebuvo domėtasi virusais, kurie ne tokie panašūs į SARS virusą.“

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sekmadienį savo ruožtu pareiškė, kad jo šalis yra „atvira“ tarptautiniam bendradarbiavimui dėl naujojo koronaviruso šaltinio nustatymo, bet tyrimas privaląs būti be „jokio politinio įsikišimo“.

Ministras užsipuolė tai, ką pavadino JAV politikų pastangomis „sufabrikuoti gandų“ apie ligos sukėlėjo kilmę ir „stigmatizuoti Kiniją“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), JAV ir Australija pastarosiomis savaitėmis ragino ištirti pandemijos šaltinį.

„Kinija yra atvira bendradarbiavimui su tarptautine mokslo bendruomene, siekiant išsiaiškinti viruso šaltinį“, – sakė Wang Yi spaudos konferencijoje, surengtoje Kinijos parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongreso – kasmetinės sesijos paraštėse.

„Tuo pat metu mes manome, kad tai turėtų būti profesionalu, sąžininga ir konstruktyvu“, – pridūrė jis.

„Sąžiningumas reiškia, kad procese neturi būti jokio politinio įsikišimo, [turi būti] gerbiamas visų šalių suverenitetas ir prieštaraujama bet kokiai kaltės prezumpcijai“, – sakė ministras.