Jau kuris laikas daromas spaudimas atverti Jungtinių Valstijų ekonomiką ir lengvinti ribojimus, miestuose visoje šalyje vyksta protesto akcijos – žmonės reikalauja užbaigti karantiną.

„Carnagie Mellon“ universiteto (CMU) ekspertai išsiaiškino, kad dauguma diskusijų socialiniame tinkle „Twitter“, susijusių su pandemija ir nurodymais neiti iš namų, yra propagandos ir melagingų naujienų kampanijos dalis, o ji vykdoma pasitelkus vadinamuosius botus.

Ekspertai surinko daugiau nei 200 mln. įrašų tviteryje, darytų nuo sausio, juose diskutuojama apie naująjį koronavirusą. Paaiškėjo, kad net 82 proc. įtakingiausių paskyrų, kurių turiniu dalijamasi aktyviausiai, yra botai. Net 62 proc. paskyrų, kuriuos aktyviausiai dalijosi tokio pobūdžio įrašais, taip pat yra botai. Paskyros, kurias greičiausiai administruoja žmonės, tačiau jiems talkina botai, paruošia per 66 proc. tokio pobūdžio įrašų, o tos paskyros, kurias sudaro vien botai – 34 proc., teigiama tyrimo išvadose.

„Šiuo metu pastebime net du kartus aktyvesnius botus nei anksčiau, situacija žymiai sudėtingesnė nei prognozavome. Prognozės buvo paremtos ankstesne patirtimi, susijusia su stichinėmis nelaimėmis, krizėmis ir rinkimais“, – sako kompiuterinių mokslų profesorė iš „Carnegie Mellon“ Kathleen Carley.

Nors universitetas nepateikia tikslios boto apibrėžties ir neteigia, kad visos be išimties tokios automatizuotos paskyros yra blogis, dažniausiai jis apibūdinamas kaip programinė įranga, kontroliuojanti tviterio paskyras ir tokias automatizuotas užduotis kaip dalijimasis įrašais ar naujų įrašų skelbimas.

Teoriškai vienas žmogus, pasitelkęs botus, gali kontroliuoti iki tūkstančio tokių paskyrų. K. Carley tyrėjų komanda teigia, kad tam, jog nustatytų, ar turi reikalų su botu ar ne, pasitelkia įvairių skirtingų metodų. Dirbtinis intelektas apdoroja paskyros informaciją ir apžvelgia tokius veiksnius kaip sekėjų skaičius, įrašų skelbimo dažnis ir kiti.

Profesorė teigimu, botų valdomų paskyrų padaugėjo, nes daugiau žmonių leidžia laiką namuose ir turi laiko kurti savo botus. Ekspertės nuomone, daugėja ir bendrovių, kurios samdomos administruoti būtent tokias botų paskyras.

„Tai pasaulinis reiškinys, jis fiksuojamas įvairiose šalyse, o interesų grupės tai regi kaip puikią galimybę siekti norimų politinių tikslų“, – sako K. Carley.