P. Whelano advokatas Vladimiras Žerebenkovas žurnalistams sakė, kad kaltintojai paprašė jo klientui skirti 18 metų „griežto režimo kolonijoje“.

„Tiesą pasakius, patyrėme šoką“, – sakė jis prie Maskvos teismo, kur procesas vyko už uždarų durų.

P. Whelanas ramiai reagavo į „labai griežtą“ kaltintojo reikalavimą ir „elgiasi oriai“, sakė advokatas.

Kaip teigė V. Žerebenkovas, kaltintojas mano, kad P. Whelanas yra JAV karinės žvalgybos karininkas, „mažiausiai pulkininkas“.

Pasak advokato, P. Whelanas teisme tvirtino, kad „nieko nešnipinėjo ir nerinko jokios slaptos informacijos“.

Bausmė bus paskirta birželio 15 dieną, nurodė advokatas.

50-metis amerikietis P. Whelanas, taip pat turintis Airijos, Kanados ir Jungtinės Karalystės pilietybes, buvo sulaikytas Maskvoje 2018 metų gruodį, kai jam esą buvo perduota Rusijos valstybės paslapčių.

Kovą prasidėjęs teismo procesas nepaisant koronaviruso pandemijos ir diplomatinių protestų vyko už uždarų durų Maskvos teismo salėje.

Iki arešto P. Whelanas vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui. Jis tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

Jungtinės Valstijos pasmerkė P. Whelano sulaikymą ir sakė, jog nepakanka įrodymų laikyti jį suimtą.

P. Whelano byla pakurstė kalbas, kad Vašingtonas ir Maskva galbūt planuoja kalinių mainus, per kuriuos P. Whelanas galėtų būti iškeistas į rusų pilotą Konstantiną Jarošenką, nuteistą Jungtinėse Valstijose už narkotikų kontrabandą.

P. Whelano byla dar labiau pablogino JAV ir Rusijos santykius, kuriuos smarkiai temdo nesutarimai dėl Kremliaus paramos Sirijos vyriausybei ir prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.