„Turime skubiai mažinti savo priklausomybę strategiškai svarbiose srityse: sveikatos apsaugos sektoriuje, taip pat energetikos, informacinių technologijų, maisto pramonės, logistikos bei žaliavų gavybos, tarp jų retųjų žemės elementų“, – Berlyne sakė H. Maasas.

„Siekdama žmonių saugumo ir sveikatos, ES turi garantuoti saugų tiekimą“, – teigė jis.

H. Maasas neigė, kad tai reikštų laisvos prekybos atmetimą. „Tačiau reikia keisti pusiausvyrą tarp tarptautinio darbo pasidalijimo ir strateginės priklausomybės rizikos, – teigė jis. – Norėčiau, kad Vokietija ir Europa būtų šios politikos pradininkės.“

„Sieksime didesnės Europos įtakos pasaulyje po pandemijos“, – tvirtino H. Maasas, šalies diplomatams rengiantis Vokietijos šešių mėnesių trukmės pirmininkavimui Europos Vadovų Tarybai antroje šių metų pusėje.
Pandemija užsienio ir saugumo politikai atneš sunkių padarinių ir gali padidinti disbalansą pasaulyje, nors kol kas neaišku, kuri šalis iš to turės daugiau naudos, teigė ministras.

„Dauguma mano, kad tai bus Kinija. Bet ar tai taip paprasta? – klausė H. Maasas. – Ar tarptautinės bendrovės ir toliau tęs gamybą Kinijoje, jei tokio pobūdžio krizės priežastys nėra patikimai paaiškintos?“

Jis taip pat užsiminė apie „iškreiptą situaciją“ JAV: griūvančią sveikatos sistemą ir augantį nedarbo lygį.

Daugelis ekspertų vis dėlto teigia, kad skaitmeninė ekonomika ir nemaža dalis didžiųjų JAV įmonių po krizės taps dar stipresnės.