Tai reiškia, kad Juodkalnija tapo pirmąja Europoje iš koronaviruso grėsmės išsilaisvinusia šalimi, rašo croatiaweek.com.

Naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų Juodkalnijoje nubuvo užfiksuota jau 20 dienų iš eilės. Kaip skelbiama Visuomenės sveikatos instituto pranešime, per pastarąsias 24 valandas buvo atlikta dar 140 mėginių testų ir nė vieno rezultatas nebuvo teigiamas, todėl galima teigti, kad Juodkalnijoje šiuo metu nėra nė vieno naujuoju koronavirusu infekuoto asmens.

Šalies sveikatos institucijos atstovai jau kiek anksčiau minėjo, kad apie epidemijos pabaigą bus paskelbta tada, kai naujų užsikrėtimo atvejų nebus užregistruota per 28 dienų laikotarpį.

Juodkalnija buvo paskutinė Europos valstybė, paskelbusi apie pirmą nustatytą COVID-19 atvejį. Tai įvyko kovo 17 d. Nuo šios datos koronavirusu Juodkalnijoje užsikrėtė 324 asmenys. 315 iš jų pasveiko, o 9 – mirė.

Juodkalnijos ministrų kabinetas pareiškė, kad šalyje pasveiko visi koronaviruso Covid-19 sukeliama liga sirgę žmonės. Tai naktį į pirmadienį pranešė Juodkalnijos vyriausybės spaudos tarnyba.

„Mūsų šalyje nebėra žmonių, užsikrėtusių koronavirusu. Juodkalnija iki kovo 17 d., kai buvo patvirtintas pirmasis infekcijos atvejis, buvo paskutinė Europos šalis be viruso“, - sakoma tviteryje paskelbtame vyriausybės pranešime.

Anksčiau Juodkalnijoje po dviejų savaičių pertraukos buvo užfiksuotas naujas užsikrėtimo atvejis – koronavirusas buvo diagnozuotas užsieniečiui, Serbijos piliečiui.

Juodkalnijos medikai operatyviai išgabeno pacientą į Serbiją ir neįtraukė jo į bendrą užsikrėtusiųjų statistiką. Tad, Juodkalnijos visuomenės sveikatos instituto duomenimis, iš viso nuo pandemijos pradžios šalyje susirgo 324 žmonės, iš jų 9 mirė. Bet specialistai mano, kad labai mažas testuojamųjų skaičius neatspindi viruso išplitimo šalyje masto.

Juodkalnijos vyriausybė kovo pabaigoje buvo paskelbusi bene griežčiausią kovos su koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonę – šalyje buvo įvesta komendanto valanda.

„Įvedama nauja laikina piliečių apsaugos priemonė – draudimas palikti gyvenamąsias vietas nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 19 val. iki 5 val., taip pat nuo 13 val. šeštadienį iki 5 val. pirmadienį“, – šalies vyriausybės sprendimą paskelbė jos spaudos tarnyba.

Per 70 dienų trukusį karantiną 1 768 piliečiai buvo nubausti už taisyklių nesilaikymą. Bendra baudų, kurias jie sumokėjo, suma sudaro 106 tūkst. eurų.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija.