Ūkio ministras Yasutoshi Nishimura žurnalistams sakė, kad ekspertai iš vyriausybės sudarytos specialiosios komisijos patvirtino planą dėl daugiau nei pusantro mėnesio trukusios nepaprastosios padėties pabaigos.

Sh. Abe turi oficialiai paskelbti apie nepaprastosios padėties pabaigą vėliau pirmadienį, užsitikrinęs parlamento komitetų pritarimą.

Y. Nishimura pabrėžė, kad nepaprastosios padėties panaikinimas nereikštų pandemijos pabaigos. Jo teigimu, tokiu žingsniu siekiama sumažinti naujos susirgimų bangos pavojų, išlaikant pusiausvyrą tarp prevencijos priemonių ir ekonomikos.

Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį balandžio 7 dieną – iš pradžių tik kai kuriose Japonijos dalyse, įskaitant Tokiją, o vėliau tą mėnesį nusprendė taikyti šią priemonę visoje valstybėje.

Skirtingai nuo karantino Europoje, Japonijos nepaprastoji padėtis yra švelni – ji daugiausia yra rekomendacinio pobūdžio. Žmonės raginami likti namuose, o nebūtinos įmonės – užsidaryti ar dirbti trumpiau. Tokia strategija siekiama sumažinti žalą šalies ekonomikai.

Tokijas ir trys jo kaimyninės prefektūros artimiausiomis savaitėmis turi vėl atidaryti mokyklas, viešąsias įstaigas ir įmones, bet bus stebimi bet kokie infekcijos intensyvėjimo požymiai.

Pasak Y. Nishimuros, naujausi duomenys rodo, kad koronaviruso plitimas pakankamai sulėtėjęs, o sveikatos apsaugos sistema mažiau apkrauta, todėl laikas palaipsniui atnaujinti socialinę ir ekonominę veiklą. Ministras sakė, kad Tokijuje ir Hokaide, kur sekmadienį buvo pranešta apie keliolika naujų atvejų, gyventojams reikia likti itin atsargiems.

„Negalime visiškai pašalinti koronaviruso iki nulio, – teigė Y. Nishimura. – Net panaikinus nepaprastąją padėtį, turime ryžtingai imtis prevencijos priemonių, priklausysiančių nuo mūsų naujo gyvenimo būdo.“

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Japonijoje užregistruota 16 580 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 830 žmonių mirė.