Remiantis balandžio mėnesio apklausomis, šalies prezidentas A. Duda turėjo didesnę kaip 50 proc. rinkėjų paramą, o tai reiškė, kad A. Duda išplėštų pergalę jau pirmajame prezidento rinkimų rate.

Dviejose atskirose šią savaitę paskelbtose viešosios nuomonės apklausose rinkėjų parama valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) remiamam A. Dudai siekė 35-39 proc.

Agentūros PBS apklausoje rinkėjų parama A. Dudai siekė 35 proc., o „Kantar“ apklausoje – 39 proc.

Parama dabartiniam Lenkijos prezidentui sumažėjo po to, kai pasikeitė pagrindinės Lenkijos opozicinės partijos – „Piliečių platforma“ – kandidatas būsimuose prezidento rinkimuose. Iš rinkimų pasitraukus kandidatei Malgorzatai Kidawai-Blonskai, naujuoju partijos kandidatu tapo Varšuvos miesto meras Rafalas Trzaskowskis.

Apklausose R. Trzaskowskis iš karto šovė į antrąją vietą. Dviejose skirtingose apklausose parama R. Trzaskowskiui siekė 21-18 proc., o nepriklausomas kandidatas Szymonas Holownia turėjo 19-15 proc. paramą. Vadinasi, prezidento rinkimuose gali prireikti antrojo turo.

Nepaisant sumažėjusios paramos, vis dar tikėtina, kad A. Duda bus perrinktas antrajai kadencijai.

Lenkijos prezidento rinkimai turėjo įvykti gegužės 10 d., tačiau balsavimas dėl koronaviruso krizės galiausiai buvo atidėtas. Nauja rinkimų data dar nebuvo paskirta, o parlamentas ieško būdų išeiti iš aklavietės, kaip surengti rinkimus saugiai ir laikantis Konstitucijos.

PiS nori, kad rinkimai vyktų birželio 28 d. arba liepos pradžioje – prieš pasibaigiant A. Dudos kadencijai. Dabartinio prezidento kadencija baigiasi rugpjūčio 6 d.