Pirminiu protrūkio židiniu praeitų metų pabaigoje tapo Kinijos vidurio regiono miestas Uhanas. Iki vasario vidurio liga žaibiškai plito, bet dabar šalis atrodo epidemiją suvaldžiusi.

Kaip rodo oficialūs duomenys, 1,4 mlrd. gyventojų turinčioje Kinijoje mirė 4 634 koronavirusu užsikrėtę žmonės. Šis COVID-19 aukų skaičius yra daug mažesnis negu užfiksuotas kai kuriose mažesnėse šalyse.

Vis dėlto Kinijos skelbiamų duomenų patikimumu abejojama, o Jungtinės Valstijos ir kitos šalys kėlė klausimą, kokia turimos informacijos dalimis Pekinas pasidalijo su tarptautine bendruomene.

Penktadienį, per Kinijos parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongres – kasmetinės sesijos atidarymą premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) sakė, kad šalis „atsakydama į COVID-19 užsitikrino svarbių strateginių laimėjimų“.

Vis dėlto jis perspėjo, kad Kinijai tebekyla „milžiniškų“ iššūkių.

Uhano valdžia dabar griežtai kritikuojama už mėginimus nutildyti gydytojus, praeitų metų pabaigoje pirmuosius perspėjusius apie pavojingo viruso protrūkį. Abejonių dėl Kinijos oficialių duomenų taip pat kelia ne kartą keista epidemiologinės statistikos metodika.

Vis tik Pekinas atkakliai neigia kaltinimus duomenų slėpimu ir tvirtina, kad nuosekliai ir laiku dalijosi informacija su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei kitomis šalimis.

Iš Uhano visame pasaulyje išplitęs naujasis koronavirusas iki šiol pareikalavo daugiau kaip 335 tūkst. žmonių gyvybių.