„Tranzito zona buvo sprendinys, saugojęs Vengrijos sienas, todėl Europos Teisingumo Teismo (ETT) sprendimas šioje byloje buvo netinkamas“, – vengrų vyriausybės atstovas Gergely Gulyasas sakė per spaudos konferenciją.

„Kadangi Vengrija yra įsipareigojusi vykdyti teismo sprendimą, ji tegali tik panaikinti trazitines zonas“, – sakoma pareiškime.

Pasak vyriausybės atstovo, į prieglobsčio prašytojų centrus iš stovyklų bus perkelta 280 žmonių. Kiek laiko jie bus ten laikomi ir kas jiems bus vėliau, atstovas nenurodė.

„Prieglobsčio prašymai gali būti pateikti tik už šalies ribų esančiose ambasadose“, – nurodė jis.

Žmogaus teisių gynimo grupė Vengrijos Helsinkio komitetas (HHC) pranešė, kad perkelta maždaug 300 žmonių.

„Puiki naujiena: per naktį pareigūnai paleido visus – maždaug 300 žmonių, daug šeimų su mažais vaikais, nelegaliai sulaikytų tranzito zonose – ir perkėlė juos į atvirus arba pusiau atvirus objektus“, – parašė HHC tviteryje.

HHC byloje atstovavo pabėgėlių iš Irano ir Afganistano šeimoms, kurios buvo sulaikytos daugiau nei metus po to, kai jų prašymai suteikti prieglobstį buvo atmesti. Jų byla pasiekė Liuskemburge įsikūrusį ETT.

Europos Teisingumo Teismas šį mėnesį nusprendė, kad migrantų negalima sulaikyti stovyklose nesiaiškinant jų atvejų individualiai ir kad jų negalima laikyti ilgiau nei keturias savaites.

Teismo sprendimas yra dar vienas smūgis Viktoro Orbano dešiniojo sparno vyriausybei Budapešte ir jos griežtai antiimigracinei politikai.

Dvi Vengrijos „tranzito zonos“ stovyklas, kuriose žmonės laikomi laivybos konteineriuose už spygliuotos vielos tvorų, kaip nežmoniškas griežtai kritikuoja teisių gynimo grupės.