„Mes nieko neslepiame. Mirties priežastis nustatoma per skrodimą. Būtent skrodimai padeda mums vesti tikslią statistiką. Tuo Rusija skiriasi nuo daugelio Vakarų šalių, kur neatliekamos pomirtinės ekspertizės“, – prezidento Vladimiro Putino atstovas, kuris pats anksčiau pranešė užsikrėtęs koronavirusu, sakė JAV televizijai „CBS News“.

Anksčiau leidiniai „Financial Times“ ir „The New York Times“ rašė, kad mirštamumas nuo COVID-19 Maskvoje ir Sankt Peterburge gali būti 70 proc. didesnis nei skelbiama oficialiai. Kaip įrodymas buvo pateikti šių miestų valdžios paskelbti duomenys, kurie rodo, kad balandį juose buvo užfiksuota beveik 2 tūkst. daugiau mirčių nei tą patį ankstesnių metų mėnesį.


Mirtingumo nuo visų priežasčių Maskvoje ir Sankt Peterburge tyrimas, kurį atliko „Financial Times“, parodė, kad balandžio mėnesį buvo 2073 mirties atvejais daugiau, palyginti su ankstesnių penkerių metų statistiniu vidurkiu.

„Minėtųjų miestų oficialiuose mirtingumo nuo COVID-19 duomenyse per tą patį laikotarpį nurodytos tik 629 mirtys, o 1444 mirties atvejų, viršijančių įprastą mirtingumo lygį, priežastys lieka nenustatytos. Juos pridėjus prie pirmadienio rytą paviešintų duomenų apie 2009 mirtis nuo COVID-19, tai reikštų 72 proc. didesnį mirusiųjų skaičių“, – rašoma laikraštyje.

„Prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą sakė piliečiams, kad pandemija „kontroliuojama“, nepaisant su opozicijos aktyvistais susijusios gydytojų asociacijos pareiškimo, jog vyriausybė slepia tikrąją medicininės krizės apimtį. Kremlius savo kovą su pandemija įrodinėja vadovaudamasis oficialiais duomenimis, rodančiais plataus masto tyrimus dėl koronaviruso ir gerokai žemesnius mirtingumo rodiklius nei kitose didelėse šalyse. Visgi šalies Sveikatos apsaugos ministerija pripažino, kad ne visų mirusiųjų, kuriems buvo patvirtinta COVID-19 infekcija, atveju koronavirusas nurodomas kaip mirties priežastis“, – primena „Financial Times“.

„Remdamiesi Maskvos vadovų paviešintais duomenimis, nustatėme 1841 mirties atveju daugiau, palyginti su to paties mėnesio vidurkiu per praėjusius penkerius metus. Šis skaičius tris kartus viršija oficialią vyriausybės informaciją apie praėjusį mėnesį sostinėje užfiksuotus 600 mirties nuo koronaviruso atvejų, – konstatuoja laikraštis. – Sankt Peterburgo valdininkų pateiktuose duomenyse kalbama apie 232 mirties atvejus, viršijančius statistinį vidurkį, o oficialiuose mirtingumo nuo koronaviruso statistiniuose duomenyse nurodytos vos 29 mirtys.“

„Mūsų apskaičiuotas 72 proc. sumažinimas yra santūrus vertinimas, nes paremtas tik Maskvoje ir Sankt Peterburge vidurkį viršijančio mirtingumo analize.

Jeigu kituose Rusijos miestuose ir regionuose taip pat fiksuojami aukštesni mirtingumo rodikliai, palyginti su oficialiais mirtingumo nuo COVID-19 duomenimis, tokiu atveju aukų skaičiaus sumažinimas šalies mastu yra dar didesnis“, – tvirtina „Financial Times“.

„Ekspertai mano, kad, smarkiai skiriantis šalių mirtingumo nuo COVID-19 apskaičiavimo metodologijai, didesnio nei įprasta mirtingumo rodikliai leidžia susidaryti tikslesnį vaizdą apie tikrąjį pandemijos aukų skaičių“, – pridūrė laikraštis.

Rusijoje – 8,8 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, aukų skaičius perkopė 3 tūkst.

Rusijoje per pastarąją parą nustatyta 8,8 tūkst. naujų koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų – kiek daugiau nei ankstesnę parą, ketvirtadienį pranešė operatyvinis štabas, koordinuojantis šalies atsaką į pandemiją.

„Per praėjusią parą Rusijoje patvirtinti 8 849 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai 84 regionuose. Be klinikinių simptomų užregistruoti 3 716 atvejų (42 proc.)", – rašoma štabo išplatintame pranešime.

Trečiadienį buvo skelbta apie 8 764 naujai nustatytus užsikrėtimo atvejus, prieš savaitę, gegužės 15-ąją, jų buvo kiek daugiau nei 10,5 tūkstančio.

Nuo epidemijos pradžios Rusijoje jau nustatyta 317 554 COVID-19 atvejai 85 šalies regionuose.

Maskvoje per parą užregistruota 2 913 naujų užsikrėtimo atvejų – kiek daugiau nei ankstesnę dieną, kai sostinėje buvo nustatyti beveik 2,7 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Bendras užsikrėtusiųjų skaičius Maskvoje išaugo iki 155 219.

Pastarąją parą šalyje nuo COVID-19 mirė 127 žmonės, iš jų 68 – Maskvoje.

Iš viso nuo epidemijos pradžios Rusijoje nuo koronavirusinės infekcijos jau mirė 3 099 žmonės.

Trečiadienį šalyje buvo užfiksuotas didžiausias paros letalinių atvejų skaičius nuo protrūkio pradžios – 135.
Per parą Rusijoje nuo COVID-19 pasveiko 7 289 žmonės, iš jų 3 746 – Maskvoje. Per visą epidemijos laikotarpį nuo šios ligos šalyje pasveiko 92 681 asmuo.