„Nepaisant to, kad visuomenė tiesiogines prezidento Zelenskio ir prezidento Putino derybas vertina skirtingai, esu įsitikinęs, kad turėtume tai daryti – neapleisdami Minsko [susitarimo], lygiagrečiai, atskiru takeliu“, – per spaudos konferenciją Kijeve pažymėjo ukrainiečių lyderis.

„Kai kuriuos dalykus galima suprasti tik bendraujant akis į akį; esama atsakymų, kuriuos gali išgirsti būdamas vienas prieš vieną, kad padarytum šimtaprocentines išvadas ir laikytumeisi jau kito plano – plano „B“, – pridūrė valstybės vadovas.

V. Zelenskis taip pat pareiškė norįs per artimiausius metus pasiekti proveržį įgyvendinant Minsko taikos susitarimą. Jo, teigimu, šis procesas „šiek tiek įstrigęs“ dėl koronaviruso pandemijos.

„Kovosime už Minską iki pabaigos, nes su Minsku susijusios sankcijos Rusijai. Puikiai žinote, kad visi nori jas atšaukti – ne tik Rusija, bet ir daugelis Europos šalių, kurios, kaip suprantu, taip pat kenčia ekonomiškai... Suteikiu metus šiai kovai“, – sakė jis.

Prezidentas pridūrė, kad nenorėtų įgyvendinti planų „B“ ir „C“, nors jie jau yra parengti.

„Kalbant apie Rusijos prezidentą... nieko nepadarysime – turime su jais kalbėtis, turime derėtis. Dar kartą sakau, kad Minsko formatas yra prioritetas, bet niekas neatmeta jokio kito formato. Esu pasirengęs bet kokiam formatui, kuris galėtų priartinti mus prie karo pabaigos ir žmonių sugrįžimo į mūsų teritoriją“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Ukraina su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja nuo 2014 metų, po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Separatistus remia Rusija, kuriai Vakarai dėl jos vaidmens šiame konflikte įvedė griežtas sankcijas.

Nuo 2014-ųjų per kovas jau žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių, nors 2015-aisiais Baltarusijos sostinėje Minske buvo pasirašyti taikos susitarimai.

V. Zelenskis taip sakė paprašęs sušaukti skubų Trišalės kontaktinės grupės Minske, kurią sudaro Ukrainos, Rusijos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai, susitikimą.