Šis perspėjimas nuskambėjo tuojau po to, kai Taivano prezidentė Tsai Ing-wen buvo prisaikdinta antrai kadencijai.

Kinija autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors sugrąžins joje savo kontrolę, prireikus – karine jėga.

Taivano reikalų biuro atstovas Ma Xiaoguangas sakė, kad Kinija turi „pakankamai pajėgumų nacionaliniam suverenitetui ir teritoriniam vientisumui apginti“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pekinas „niekada netoleruos jokios separatistinės veiklos arba išorinių jėgų kišimosi į Kinijos vidaus politiką“, pabrėžė jis.

Pasak Ma Xiaoguango, Kinija nori „sukurti didelę erdvę taikiam suvienijimui“, bet „nepaliks jokios vietos bet kokių formų Taivano nepriklausomybės separatistų veiklai“.

Pareigūnas pridūrė, kad Kinija toliau laikysis „taikaus suvienijimo“ vizijos, remdamasi principu „viena šalis, dvi sistemos“, turėdamas omenyje politinę nuostatą, galiojančią pusiau autonominiame Honkonge.

Tsai Ing-wen yra nepalankiai vertinama Pekino, nes ji Taivaną laiko faktiškai suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

Pastaraisiais metais įtampa abipus Taivano sąsiaurio padidėjo, Kinijai stengiantis izoliuoti salą nuo išlikusių negausių jos diplomatinių sąjungininkų, taip pat demonstravo savo karinius raumenis.

Prisiekė nauja prezidentė


Naujoji Taivano prezidentė inauguracinėje kalboje teigė, kad Pekinas privalo rasti būdą taikiai sugyventi su demokratiniu Taivanu, kuris niekada nesutiks būti valdomas Kinijos, trečiadienį sakė Tsai Ing-wen ir tuo pačiu pasidžiaugė sėkminga Taivano kova su koronavirusu.

Tsai Ing-wen trečiadienį buvo inauguruota antrajai kadencijai, kuriai ji buvo perrinkta per sausį vyskusius rinkimus.

„Nuo sausio iki dabar Taivanas nustebino tarptautinę bendruomenę dukart. Pirmasis kartas buvo mūsų demokratiniai rinkimai, o antrasis – mūsų sėkmė kovojant su Covid-19“, – kalbėjo prezidentė.
Prezidentė žadėjo per ateinančius ketverius metus aktyviai plėtoti Taivano pramonę, užtikrinti nacionalinį saugumą ir stiprinti demokratiją Taivane bei pakartojo, kad Taivanas negali sutikti tapti Kinijos dalimi pagal modelį „viena šalis, dvi sistemos“. Tačiau Tsai Ing-wen paragino Kiniją pradėti diskusijas, kad abi šalys galėtų taikiai gyventi greta.

Pekinas pasinaudojo „viena šalis, dvi sistemos modeliu“, kad susigrąžintų Honkongo ir Makao kontrolę, tačiau Tsai Ing-wen reiškia tvirtą poziciją prieš šį principą, kuris, anot Kinijos, galėtų būti pritaikytas suvienijant Taivaną su Kinija.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi, laukiančia suvienijimo, nors Kinija ir Taivanas valdomi atskirai nuo Kinijos pilietinio karo pabaigos 1949 m.

Santykiai tarp Pekino ir Taipėjaus blogėja nuo to laiko, kai į valdžią Taivane atėjo prezidentė Tsai Ing-wen. Politikė ir jos partija atsisako pripažinti idėją, kad Taivanas yra „vienos Kinijos dalis“.