Arabų šalys, išskyrus Jordaniją ir Egiptą, nepalaiko oficialių santykių su žydų valstybe. Tačiau Persijos įlankos arabų šalių, tokių kaip JAE, santykiai su Izraeliu pastaruoju metu pastebimai pagerėjo, padidėjus bendram susirūpinimui Irano ambicijomis.

„Gegužės 19 dieną „Etihad Airways“ surengė krovininį humanitarinį reisą iš Abu Dabio į Tel Avivą, kad nugabentų palestiniečiams medicinos priemonių, – sakė oro bendrovės atstovas. – Keleivių lėktuve nebuvo.“

JAE valstybinė naujienų agentūra WAM informavo, kad buvo nuskraidinta 14 tonų skubios medicinos pagalbos „paremti pastangas pažaboti COVID-19 pandemijos plitimą ir sumažinti jos poveikį palestiniečių teritorijoms“.

„Krovinį sudaro asmeninės apsaugos priemonės ir medicinos įranga, įskaitant dešimt plaučių ventiliatorių, kurie labai reikalingi“, – pridūrė agentūra.

Izraelis kontroliuoja patekimą į palestiniečių teritorijas.

„Etihad Airways“ skrydis apibūdintas kaip platesnių humanitarinių pastangų dalis.

„Etihad Airways“ toliau vykdo daug humanitarinių skrydžių ir gabena jos tinklui priklausančioms ir už jo ribų esančioms šalims labai reikalingą pagalbą“, – sakė oro bendrovės atstovas.

Arabų šalys laikosi pozicijos, kad santykiai su žydų valstybe galės būti normalizuoti tik tada, kai bus išspręstas Izraelio ir palestiniečių konfliktas.

Arabų Lyga dažnai smerkia žydų nausėdijų plėtrą okupuotame Vakarų Krante, taip pat Izraelio politiką Gazos Ruožo atžvilgiu.

Tačiau Persijos įlankos regiono arabų šalys pastaraisiais metais rodo nusiteikimą gerinti santykius su žydų valstybe.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) 2018 metais lankėsi Omane. Be to, Izraelio atletams ir pareigūnams vis dažniau leidžiama apsilankyti Persijos įlankos regiono šalyse.