JK kabineto ministras Michaelas Gove'as parlamente sakė, kad šalims pavyko pasiekti šiek tiek pažangos paskutiniame derybų etape, kuris nutrūko praėjusią savaitę abiejų šalių derybininkams skundžiantis dėl susidariusios aklavietės.

Pasak M. Gove'o, esama „reikšmingų (nuomonių) skirtumų“ dėl ES reikalavimų turėti visišką prieigą prie JK žvejybos plotų, valdymo tvarkos ir lygių veiklos sąlygų bendrų standartų pagrindu.

„Iš esmės ES nori, kad mes paklustume jų klubo taisyklėms, nors jau nebesame jo nare“, – kalbėjo ministras parlamente.

„Manome, kad susitarimas yra įmanomas, jeigu bus pademonstruotas lankstumas“, – nurodė jis.

„Vyriausybė ir toliau yra pasiryžusi pasiekti laisvos prekybos susitarimą iš esmės,.. bet sėkmė priklauso nuo to, ar ES pripažins JK suverenia ir lygia (partnere)", – sakė M. Gove'as.

Kabineto ministras M. Gove'as, vienas pagrindinių „Brexit“ kampanijos veikėjų, pareiškė, kad Briuseliui reikia atsikratyti savo „ideologinio tvirtumo“.

JK išstojo iš Europos Sąjungos sausį, praėjus beveik ketveriems metams po referendumo, kuriame rinkėjai nubalsavo už pasitraukimą iš Bendrijos po kone 50 metų narystės joje.

JK yra įsipareigojusi laikytis ES taisyklių iki gruodžio 31 dienos, kol bando susiderėti dėl naujų santykių su didžiausia savo prekybos partnere.

Ketvirtas derybų dėl prekybos sutarties ratas turi prasidėti birželio pradžioje, likus vos kelioms savaitėms iki paskutinio termino, kada galima prašyti pratęsti derybas. Tačiau britų premjeras Borisas Johnsonas atmeta tokią galimybę.

Tuo metu jo vyriausybė paskelbė virtinę derybose naudojamų teisinių dokumentų projektų ir pristatė naują tarifų režimą, nuo 2021 metų sausio pakeisiantį dabar galiojantį ES tarifų režimą iš užsienio įvežamoms prekėms.

Šis planas, pagal kurią, pasak ministrų, muitais bus apmokestinta importo už maždaug 62 mlrd. svarų (69 mlrd. eurų), bus taikomas tik toms šalims, kurios neturi prekybos susitarimo su JK.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier pasveikino JK dokumentų projektų paskelbimą.

„Skaidrumas derybose yra labai svarbus“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ ir pridūrė, kad Europos Komisija savo dokumentus paskelbė daugiau nei prieš du mėnesius.

„Kitame [derybų] rate mes privalome padaryti apčiuopiamą pažangą visose srityse, įskaitant vienodas veiklos sąlygas ir valdymą“, – pridūrė jis.