Kreipimasis buvo paskelbtas pirmadienį regioniniame dienraštyje „Neue Osnabrücker Zeitung“ ir pasirodė tuo metu, kai ugdymo bei mokymo įstaigas šalyje imta palaipsniui, su dideliais apribojimais, griežtomis higienos ir atstumo taisyklėmis atidaryti.

Į klases bei darželių grupes leidžiama ateiti tik daliai vaikų pagal nustatytą grafiką, nes tik taip įmanoma nepažeisti griežtų saugaus atstumo reikalavimų.

Vokietijos ligoninių higienos draugija, Vokietijos pediatrinės infektologijos draugija, Vokietijos padiatrijos akademija ir Vokietijos pediatrų sąjunga kreipėsi į šalies, federalinių žemių bei savivaldybių vadovus, ragindami vaikų darželius ir mokyklas atidaryti kuo greičiau ir be jokių suvaržymų.

Nereikalingas nei saugus atstumas, nei kaukės


„Mažų grupelių sudarymas ir barjerą sukuriančios priemonės, kaip antai saugaus atstumo laikymasis ir kaukių nešiojimas, nėra reikalingi“, – rašoma ekspertų kreipimesi.

Pasak jų, „svarbiau nei individualus grupės dydis yra kiekvienos grupės tvaraus pastovumo, vengimo jas permaišyti klausimas“. Kitaip tariant, galima mokyti visą klasę, tik žiūrėti, kad per pertraukas nesusieitų skirtingų klasių mokiniai.

Pedagogai turėtų saugotis, dėvėdami kaukes, tarpusavyje laikydamiesi saugaus atstumo bei higienos reikalavimų. Higienos taisykles jie turėtų žaismingai perteikti ir vaikams.

Savo kreipimąsi jie pagrindžia dideliu skaičiumi mokslinių tyrimų bei šalių ataskaitomis iš Vokietijos, Prancūzijos, Islandijos, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Australijos, nurodydami šaltinius.

Vaikai koronaviruso plitimo dinamikoje žymesnio vaidmens nevaidina


Ginčytinu klausimu dėl vaikų užkrečiamumo gegužės 18 d. dokumento autoriai rašo: „Daugybė išvadų rodo, kad vaikų užsikrėtimo rizika nėra didesnė. Įvairūs tyrimai, apžvalgos, infekcijų protrūkio ir grupių analizės, modeliavimai, siejami su ankstesnių gripo pandemijų analize bei iki šiol publikuoti ankstesnių koronavirusų MERS bei SARS-1 vertinimai leidžia susidaryti vis įtikinamesnį bendrą vaizdą, pagal kurį vaikai šioje Covid-19 pandemijoje, kitaip nei užsikrėtimo gripu atveju, plitimo dinamikai žymesnio vaidmens nevaidina.“

„Nyderlanduose komunalinės sveikatos tarnybos (GGDs) vykdo intensyvią užsikrėtimo grandinių su kontaktų išsiaiškinimu analizę. Ir joje nebuvo nustatyta nė vieno jaunesnio nei 18 metų paciento, kuris būtų užkrėtęs kitus“, – rašoma dokumente. Žinoma, „bus ir tokių viruso perdavimo atvejų, bet jie neatrodo esantys itin svarbūs“, – rašo medikai.

„Dabartinio Covid-19 plitimo dinamikai mokyklų uždarymas esminio vaidmens nevaidina“, – cituoja vokiečiai Didžiosios Britanijos ekspertų išvadą.

Šveicarų mokslininkai kovoje su Covid-19 mokyklų uždarymui priskiria tam tikrą efektą, bet antraeilį.

Kavasaki ligos atvejai – be galo reti


Vokietijos medikų organizacijų autoriai kreipimesi išsako ir savo požiūrį į naujausius medijų pranešimus apie uždegiminės Kavasaki ligos atvejus, siejamus su vaikų infekcija koronavirusu.

Tačiau ši vaikus užpuolanti sisteminio vaskulito liga, „lyginant jos atvejus su bendru Sars-CoV-2 užsikrėtusių vaikų skaičiumi, yra tokia reta, kad ji esminių šiame kreipimesi formuluotų išvadų nekeičia“, – rašoma dokumente.

Įtartinais atvejais, pasak ekspertų, mažuosius ligonius reikėtų anksti paguldyti į ligoninę, gydyti juos stacionariai, stebėti ir informuoti sveikatos tarnybas.