Ekspertai savo ruožtu įspėja apie koronavirusinės infekcijos COVID-19 pavojų, nes evakuotiesiems teks glaustis ankštose pastogėse.

Indijos meteorologai teigia, kad ciklono „Amphan“ atnešamas vėjas pasieks net iki 230 km per val. greitį jūroje prieš pasiekdamas minėtų šalių pakrantes trečiadienį.

Bangladešo pareigūnai įspėja, kad tai gali būti stipriausia regioną pasiekusi audra nuo ciklono „Sidr“ 2007-ųjų lapkritį, kuris pražudė daugiau nei 3 000 žmonių.

Indijos meteorologijos departamentas teigia, kad ciklonui „Amphan“ pasiekus sausumą vėjas gali pasiekti nuo 155 iki 165 km per val. greitį – tai šeštos kategorijos audra Indijos septynių lygių tropinių audrų skalėje.

Ciklonas atneš „stiprų lietų ir itin gūsingus vėjus“ į Vakarų Bengalijos ir Orisos valstijų pakrančių zonas, naujienų agentūrai AFP pranešė rytiniame Kalkutos mieste įsikūrusio Regioninio meteorologijos centro atstovas G. K. Dasas.

Bent 450 000 žmonių buvo evakuoti iš Bangladešo pajūrio provincijos Barisalo, pranešė vienas pareigūnas.

Bangladešo nelaimių departamento vadovas Mohammadas Mohsinas praneša, kad evakuotiesiems paruošta apie 4 000 laikinų būstų.

Teigiama, kad šie būstai, kurių dauguma buvo pastatyti po ciklono „Sidr“ pragaištingo siautėjimo 2007 metais, iki šiol jau išgelbėjo tūkstančius gyvybių.

Kadangi saugaus atstumo taisyklės, turinčios padėti stabdyti COVID-19 plitimą, yra tiesiog neįmanomos užklupus tokiai gamtos stichijai, tūkstančiai mokyklų ir universitetų taip pat yra verčiami laikinomis pastogėmis, pranešė M. Mohsinas.

Indijoje jau antradienį daugiau nei 200 000 žmonių bus evakuoti iš savo namų Vakarų Bengalijoje, esančioje žemai virš jūros lygio, AFP pranešė valstijos ministras Manturamas Phakira.

Vienas rytinės Indijos Odisos valstijos ciklono kontrolės kabineto atstovas teigė, kad bus parengta laikinų būstų 1,1 mln. žmonių priimti, nors tikimasi, jog šis regionas išvengs stipriausio audros smūgio, ir prireiks panaudoti mažiau nei 10 proc. sutelktų pajėgumų.