„Mes negalime leisti atvykti užsieniečiams, kai ribojame ispanų judėjimą“, - aiškino jis. Viltis turistams įsižiebė, kai kitas karštas koronaviruso taškas – Italija –paskelbė birželio 3-iąją atversianti sienas turistams.

Ispanija jau pradėjo laipsnišką ir atsargų kontaktų ribojimų švelninimą. Tačiau premjero Pedro Sánchezo vyriausybė nori kovo viduryje paskelbtą ir dar iki gegužės 23 dienos galiosiančią nepaprastąją padėtį pratęsti mėnesiu – iki birželio pabaigos. Dėl pratęsimo parlamentas diskutuos ir balsuos trečiadienį. Anot planų, tik birželio pabaigoje, kai baigsis 3-iasis ribojimų švelninimo etapas, ispanams bus leista išvykti iš savo provincijų.

Todėl, anot J. L. Ábaloso, sienų atvėrimas yra „nuoseklumo klausimas“. „Mes juk negalime kokiam nors ponui ar šeimai Madride pasakyti, kad jie negali vykti į savo atostogų vilą Valensijoje ir kartu įsileisti čia užsieniečius“, - kalbėjo jis Ispanijos televizijai. Kartu ministras patvirtino, jog sudaryta darbo grupė, kuri tariasi dėl bandomųjų projektų anksčiau atnaujinti turizmą Ispanijos salose, kad būtų „įgauta patirties“.

Dauguma Ispanijos provincijų jau yra 1-ąjame suvaržymų švelninimo etape. Tačiau pandemijos ypač smarkiai paveikti Madrido ir Barselonos regionai dar mažiausiai savaitę liks nuliniame etape. Tuo tarpu mažos ir mažai nukentėjusios Kanarų salos El Hieras, Grasiosa ir La Gomera bei Balearų sala Formentera antradienį įžengia į 2-ąjį etapą. 500 000 žmonių čia, be kita ko, galės ilsėtis paplūdimiuose ir maudytis.

Ispanija yra viena labiausiai pandemijos paveiktų pasaulio šalių. Čia Covid-19 pražudė per 27 500 žmonių, infekuotųjų yra per 230 000. Tačiau padėtis jau kurį laiką gerėja.