Per šį incidentą netoli Kamlupso miesto oro uosto, maždaug už 418 km į šiaurės rytus nuo Vankuverio, taip pat užsiliepsnojo vienas namas, lėktuvo nuolaužoms pažirus gyvenamojoje bendrijoje.

Sudužęs lėktuvas priklausė Kanados karališkųjų karinių oro pajėgų akrobatinio skraidymo trupei „Snowbirds“.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip lėktuvo įgulos nariai katapultuojasi.

„Su sunkiomis širdimis pranešame, kad vienas komandos „CF Snowbirds“ narys žuvo, o kitas patyrė sunkių sužalojimų“, – per „Twitter“ pranešė Kanados karališkosios oro pajėgos. Pranešime nurodoma, kad išsigelbėjusio įgulos nario gyvybei pavojus negresia.

Vienas aukšto rango pareigūnas nurodė, kad žuvo kapitonė Jennifer Casey, ėjusi „Snowbirds“ atstovės spaudai pareigas.

Premjeras Justinas Trudeau sakė esąs „giliai nuliūdintas dėl J. Casey žūties. Per šį incidentą taip pat buvo sužeistas kapitonas Richardas MacDougallas – vienas iš trupės koordinatorių, pilotavęs sudužusį lėktuvą. Jis išsigelbėjo katapultavęsis ir nusileidęs parašiutu ant vieno namo stogo.

“Pastarąsias dvi savaites „Snowbirds“ skraidė po šalį, kad pakeltų kanadiečių ūpą šiais sunkiais laikais, – sakoma J. Trudeau pranešime. – Jų praskridimai virš šalies visur paskatindavo kanadiečius nusišypsoti ir paskatindavo mus didžiuotis.”

Ši misija, praminta operacija „Inspiration“ („Įkvėpimas“), dabar yra neribotam laikui sustabdyta, o trupės lėktuvai „Canadair CT-114 Tutor“ kol kas neskraidys.

Per tviterį paskelbtame viename vaizdo įraše matyti, kaip du „Snowbirds“ lėktuvai pakyla iš Kamlupso oro uosto. Vienas jų vėliau pakilo aukštai į orą, persivertė ir smigo į žemę. Įraše matyti, kad mažiausiai vienas žmogus spėjo katapultuotis iš orlaivio, prieš jam pradingstant už medžių ir pasigirstant sprogimui.

Kanados karališkoji raitoji policija nurodė, kad katastrofos priežastis tiriama.

Per operaciją „Inspiration“, anksčiau šį mėnesį pradėtą Naujojoje Škotijoje, komandos nariai atlikdavo akrobatinius skrydžius devyniais lėktuvais. Šie skrydžiai turėjo pakelti žmonių nuotaiką pandemijos metu.

Kelios pastarosios savaitės Naujajai Škotijai ir Kanados kariuomenei buvo sunkios. Praeitą mėnesį Viduržemio jūroje nukritus šalies karinių jūrų pajėgų sraigtasparniui žuvo šeši žmonės, kurių trys gyveno Naujojoje Škotijoje. J. Casey taip pat buvo kilusi iš šios provincijos, praeitą mėnesį sukrėstos Kanadai neįprastų masinių šaudynių, per kurias vienas užpuolikas nužudė 22 žmones.

Pernai spalį kitas „Snowbirds“ lėktuvas sudužo Džordžijoje, kur trupė turėjo dalyvauti aviacijos šventėje. Tąsyk lėktuvą valdęs kapitonas Kevinas Domonas-Grenier (Kevinas Domonas-Grenjė) spėjo katapultuotis, bet patyrė lengvų sužeidimų. Jo orlaivis nukrito žemės ūkio lauke; kiti žmonės nenukentėjo.

„Snowbirds“ jau dešimtmečius dalyvauja aviacijos šventėse Kanadoje ir Jungtinėse Valstijose. Per pasirodymus naudojami 11 lėktuvų, iš kurių devyni atlieka akrobatinius skrydžius, o du laikomi atsargoje.

Kanados karinės oro pajėgos reaktyvinių mokomųjų lėktuvų „Tutor“ įsigijo 1963 metais ir nuo 1971-ųjų naudoja juos akrobatinio skraidymo pasirodymams. Iki sekmadienio katastrofos per "Snowbirds" orlaivių skrydžius buvo žuvę septyni pilotai ir vienas keleivis, taip pat sudužo keletas lėktuvų.