Penktadienio vakarą Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi atsiustame laiške D. Trumpas Kongresą informavo, jog ketina atleisti S. Linicką. Prezidentas pareiškė, kad juo „daugiau nepasitiki“, ir pažadėjo pateikti Senatui kandidatą, kuriuo pasitiki ir „laiko atitinkančiu reikalavimus“.

N. Pelosi pareiškė, jog toks D. Trumpas sprendimas yra „kerštas“, nukreiptas „prieš patriotiškai nusiteikusius valstybės tarnautojus, kuriems yra nurodyta vykdyti priežiūrą Amerikos liaudies vardu“.

Nuo balandžio mėnesio tai jau trečiasis D. Trumpo staiga atleidžiamas generalinis inspektorius – pareigūnas, kurio darbas yra fiksuoti valstybės pareigūnų pažeidimus ir piktnaudžiavimą.

„Mes pasisakome prieš politiškai motyvuotą generalinio inspektoriaus atleidimą“, – bendrame pareiškime sakė du aukšto rango demokratai – senatorius Bob Menendezas ir kongresmenas Eliotas Engelas.

Jų teigimu, S. Linickas akivaizdžiai „pradėjo tyrimą dėl (valstybės) sekretoriaus Mike'o Pompeo nusižengimų“, ir pridūrė, jog generalinio inspektoriaus atleidimas yra „aiškiai skirtas apsaugoti sekretorių M. Pompeo nuo asmeninės atsakomybės ... ir gali būti neteisėtas keršto aktas“.

Vieno demokrato kongresmeno padėjėjas, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės, sakė, jog S. Linickas esą tyrė skundus, jog M. Pompeo vienam į politinį postą paskirtam asmeniui nurodė atlikti asmenines jo ir jo žmones Susan užduotis, pavyzdžiui, atnešti maisto ar pasirūpinti šeimos šunimi.

Tuo tarpu aukšto rango Valstybės departamento pareigūną cituojantis televizijos kanalas CNN skelbia, jog esą pats M. Pompeo rekomendavo atleisti S. Linicką ir pats pasirinko jo įpėdinį, kuriuo turėtų tapti buvęs viceprezidento Mike'o Pence'o padėjėjas Stephenas Akardas.

Pagal įstatymus JAV prezidento administracija apie planus atleisti generalinį inspektorių Kongresą turėtų informuoti prieš 30 dienų.

Pastaruoju metu D. Trumpas atleido arba pažemino pareigose kelis generalinius inspektorius Pentagone, žvalgybos bendruomenėje ir Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamente. Prezidentui po ranka pakliuvo ir vienas aukšto rango sveikatos pareigūnas, abejojęs D. Trumpo vykdytu nepatvirtintų COVID-19 gydymo būdų propagavimu.