Dalinis karantinas, įskaitant įsakymą likti namuose, kuris buvo įvestas kovo 28 dieną, bus panaikintas Budapešte, nes „epidemija ten taip pat buvo įveikta“, pareiškė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

„Mes puikiai laimėjome pirmąją kovą su epidemija dėl anksti įvestų priemonių ir piliečių drausmės kaime ir sostinėje“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše sakė V. Orbanas.

Europos Sąjungos narė Vengrija, turinti beveik 10 mln. gyventojų, iki šeštadienio pranešė apie beveik 3 500 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų ir 448 mirtis, o abiejų skaičių augimas šį mėnesį palaipsniui lėtėja.

Komendanto valandos taisyklės kitose šalies vietose buvo sušvelnintos gegužės 4 dieną, tačiau vyriausybė dar buvo palikusi galioti apribojimus Budapešte ir jo apylinkėse, nes ten buvo pranešta apie daugiausiai užsikrėtimo atvejų Vengrijoje.

Nuo pirmadienio sostinėje gali pradėti dirbti restoranų ir kavinių lauko terasos, taip pat pradės veikti parkai ir žaidimų aikštelės bei zoologijos sodai, vėliau sakė vengrų vyriausybės atstovas Gergely Gulyasas.

Nebebus ribojamas parduotuvių darbo laikas, tačiau ryte trys valandos ir toliau bus skirtos apsipirkti senjorams, nurodė vyriausybės atstovas.

Parduotuvėse ir viešajame transporte ir toliau bus privaloma dėvėti veido kaukes, o viešose vietose – laikytis 1,5 m atstumo nuo kitų žmonių.

Kovą Vengrijos parlamentas V. Orbanui suteikė specialiuosius įgaliojimus, kurie leidžia jam neribotą laiką valdyti šalį dekretais.

Šie įgaliojimai, dėl kurių premjeras savo šalyje ir užsienyje sulaukė kaltinimų sutelkus savo rankose pernelyg daug valdžios, bus atšaukti gegužės pabaigoje, jei situacija ir toliau gerės, sakė G. Gulyasas.