Tuo metu Maskvoje pradedami koronavirusinės infekcijos COVID-19 antikūnų masiniai tyrimai atsitiktinai parinktai gyventojų grupei.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad per praėjusią parą Rusijoje užregistruoti 10 598 nauji užsikrėtimo atvejai. Bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius siekia 262 843; šiuo atžvilgiu Rusija užima antrą vietą pasaulyje, ją lenkia tik Jungtinės Valstijos.

Pastarosiomis savaitėmis labai išaugus nustatomų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui, Rusija tvirtina, kad daug susirgimo atvejų išaiškinta dėl didelio masto testavimo kampanijos: šalyje atlikta per 6 mln. COVID-19 testų. Pareigūnai taip pat atkreipia dėmesį, kad mirtingumo lygis yra gana žemas, o tai rodo, kad šalis gerai tvarkosi su šia sveikatos krize.

Oficialiais duomenimis, penktadienį bendras mirusių nuo COVID-19 skaičius pasiekė 2 418 ir yra maždaug 10 kartų mažesnis nei kitose panašų užsikrėtusiųjų skaičių turinčiose šalyse.

Ekonomiką vėl išjudinti siekiantis prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę paskelbė, kad visoje šalyje nuo kovo pabaigos galiojantys suvaržymai, kuriais siekiama sulėtinti viruso plitimą, bus sušvelninti ir žmonės galės sugrįžti į darbą,

Rusijos futbolo asociacija penktadienį pranešė, kad nuo birželio 21 dienos atnaujinamas sustabdytas Rusijos „Premier“ lygos sezonas, nors rungtynės vyks už uždarų durų.

„Deja, likusios varžybos vyks be žiūrovų, – sakė lygos prezidentas Sergejus Priadkinas. – Esame įsitikinę, kad gerbėjai palaikys savo komandas iš namų“.

Maskva, kuriai tenka maždaug pusė visų Rusijoje patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų, karantino sąlygomis gyvens iki gegužės pabaigos. Sostinės gyventojams leidžiama tik trumpai išeiti iš namų arba nuvykti į darbą, turint atitinkamą leidimą. Parduotuvėse ir viešajame transporte privaloma dėvėti apsaugines kaukes.

Penktadienį sostinėje startavo ambicinga atsitiktinai pasirinktų gyventojų tyrimų dėl koronaviruso SARS-CoV-2 antikūnų programa. Kas tris dienas planuojama išsiųsti maždaug po 70 tūkst. kvietimų pasitikrinti gyventojams.

„Gavau trumpąją žinutę ir laišką, kuriame sakoma, kad galiu pasidaryti nemokamą imuniteto tyrimą, ir nusprendžiau tuo pasinaudoti“, – laboratorijoje, imančioje kaukėtų maskviečių kraujo mėginius tyrimams, sakė Margarita Platonova.

Jauna moteris, dėl krizės darbo netekusi nardymo instruktorė, sakė nekantriai laukianti tyrimo rezultatų.

„Man svarbu sužinoti, ar aš turiu imunitetą, – sakė ji. – Norėjau pasitikrinti. Esu visiškai sveika. Man sakė, kad (rezultatas) ateis paštu per tris dienas.“

Putinas reikalauja veiksmų

Kritikai abejoja, kad mirtingumo lygis Rusijoje tikrai yra toks žemas. Jie kaltina valdžios pareigūnus neskelbiant tikrųjų skaičių, kad krizės mastas neatrodytų pernelyg didelis.

Tuo metu sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad mažesnį mirties atvejų skaičių lemia tai, kad į statistiką įtraukiami tik mirties atvejai, kurie yra tiesiogiai susiję su COVID-19, o kitos šalys, skaičiuodamos mirštamumo rodiklius, skelbia beveik bendrą mirusių pacientų skaičių, nepriklausomai nuo jų mirties priežasties.

Valdžia taip pat virtina, kad šalis turėjo daugiau laiko paruošti ligoninių lovas ir pradėti plataus masto testavimą, nes infekcija Rusiją pasiekė vėliau.

Penktadienį kalbėdamas su sveikatos ir gynybos pareigūnais V. Putinas sakė, kad Rusijoje yra paruošta daugiau nei 148 tūkst. ligoninių lovų koronavirusu užsikrėtusių pacientų gydymui.

Jis taip pat užsipuolė pareigūnus, kad šie nevykdo jo duoto pažado ir nemoka premijų priešakinėse linijose su COVID-19 kovojantiems medikams.

V. Putinas balandį pažadėjo padidinti su virusu užsikrėtusiais pacientais dirbančių gydytojų, slaugytojų ir greitosios pagalbos vairuotojų atlyginimus 340–1 100 JAV dolerių (314–1 016 eurų), tačiau daugelis skundžiasi, kad jokių priedų negauna arba kad turi įveikti virtinę biurokratinių kliūčių.

„Paklausykite manęs, atidžiai klausykite, – sakė V. Putinas per vaizdo konferenciją. – Mes susitarėme, buvo aiškiai ir tiesiai pasakyta, kad tie pinigai turi būti sumokėti.“

Lavrovas atmetė pareiškimus, kad Rusija bando nuslėpti tikrąjį koronaviruso aukų skaičių

Maskva neturi jokių ketinimų nuslėpti duomenis apie mirtingumo nuo koronaviruso infekcijos lygį Rusijoje, interviu RBC sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Kalbant apie koronaviruso statistiką, galiu jus patikinti, kad Rusijos institucijos būtų paskutinės, kurios bandytų nuslėpti tiesą. Tai ne pokštas, tai susiję su žmonių gyvybėmis ir manau, kad siaubinga jomis žaisti. Kaip ir yra siaubinga bandyti pasinaudoti situacija, siekiant pakenkti mūsų šalies įvaizdžiui“, – sakė ministras.

Rusijoje, oficialiais duomenimis, su koronaviruso infekcija (COVID-19) susijusių mirčių skaičius siekia 2 418. Vadinasi, kad Rusijoje mirtingumas nuo infekcijos – mažesnis nei 1 proc., pagal visus šalyje patvirtintus infekcijos atvejus.

Prieš kelias dienas dienraščiai „Financial Times“ ir „The New York Times“ rašė, neva Rusijoje koronaviruso aukų skaičius gali būti 70 proc. didesnis nei rodo oficialūs vyriausybės duomenys.