Tokias nedžiuginančias įžvalgas pateikia „Copernicus“ klimato pokyčių stebėjimo tarnyba, praėjusią savaitę paskelbusi sezonines prognozes. Ekspertų parengti modeliai atskleidė, jog karštis ir sausra palies didžiausius Europos Sąjungos žemės ūkio regionus.

Neįprastai aukšta temperatūra praeitais metais kainavo milijardus. Per šiaurės pusrutulio žiemos mėnesius energijos gamintojams teko mažinti kuro išteklius, nes visiems – pradedant būstų ūkiams ir baigiant sunkiajai pramonei – nereikėjo tiek šilumos kiek anksčiau. Rekordinės temperatūros 2019 metų liepą privertė veiklą nutraukti ne vieną jėgainę, dėl kaitros vėlavo traukiniai, išdegė javai.

„Copernicus“ mokslininkai prognozuoja didesnę nei 50 proc. tikimybę, kad šią vasarą Ispanijoje, Prancūzijoje ir dalyje Italijos liepos temperatūra bus aukštesnė nei vidutinė.

Ekspertų modeliuose naudojami duomenys, gauti iš mokslininkų Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Europos Sąjungos vystoma programa naudojasi milijardais skaičiavimų, kuriuos atlieka palydovai, laivai, lėktuvai ir meteorologinės stotys visame pasaulyje. Prognozes ekspertai ruošia tiek mėnesiui, tiek visam sezonui. Neseniai paskelbta išvada, jog 2019 metai buvo patys karščiausi Europoje nuo pat stebėjimų pradžios.

Mokslininkai prognozuoja 40 proc. tikimybę, kad kritulių kiekis kai kuriose centrinės Europos, Prancūzijos ir Ispanijos teritorijose šią vasarą bus žymiai menkesnis už normą.

Remiantis balandį paviešintais Europos Sąjungos tyrimais, maisto gamybą gali kaip reikiant sutrikdyti užsitęsusi sausra, neigiamai paveiksianti tokių javų kaip kviečiai ir kukurūzai, derlių.

„Copernicus“ ekspertų parengti modeliai skirti padėti verslui ir valdžioms tinkamai pasirengti galimiems scenarijams ir taip išvengti bent dalies skaudžių padarinių.

Ne vien europiečių laukia rekordiškai karšta vasara. „Copernicus“ skelbia apie didesnę nei 60 proc. tikimybę, kad karštesnės nei norma liepos sulauks ir didelės JAV rytinės ir vakarinės pakrančių teritorijos.

„Copernicus“ ekspertų ir kitų mokslininkų apdorojami palydovų duomenys tampa tikru išsigelbėjimu Europos politikos ir verslo sprendimų priėmėjams, jie leidžia bent šiek kiek pagal situaciją koreguoti priimamus sprendimus. „Heineken NV“ jau pasinaudojo „Copernicus“ duomenimis gerindamas alaus gamybos procesą, sumažinęs procesui naudojamo vandens kiekį. „Broker Marex Spectron Group Ltd.“ duomenimis pasinaudojo prognozuodama pajamas iš kavos, cukraus ir kakavos.