Vyriausybė paskelbė, kad COVID-19 plitimas kontroliuojamas ir neeilinių sveikatos apsaugos priemonių nebereikia.

„Šiandien Slovėnijos epideminė situacija yra geriausia Europoje, ir tai leidžia mums atšaukti visuotinę epidemiją“, – sakė premjeras Janezas Janša, praėjus dviem mėnesiams nuo epidemijos paskelbimo.

Pasak vyriausybės, ES gyventojai per tam tikras sienos perėjas gali atvykti į Slovėniją iš Austrijos, Italijos ir Vengrijos, o dauguma ES nepriklausančių šalių piliečių turės privalomai laikytis 14 dienų karantino. Tai – didelis žingsnis šiai mažai Alpių valstybei, pradėjusiai sparčiau švelninti ribojimus.

Šalyje per pastarąsias dvi savaites per parą neužregistruota daugiau nei 7 naujų COVID-19 atvejų.

Į Slovėniją iš kitų ES šalių atvykę keliautojai neprivalės izoliuotis, pranešė vyriausybė.

Epidemijos pabaiga reiškia, kad kai kurios priemonės, įskaitant finansinę paramą gyventojams ir verslui, bus nutrauktos gegužės pabaigoje.

„Kadangi viruso SARS-CoV-2 plitimo pavojus išlieka, kai kurios bendrosios ir specialiosios priemonės liks galioti“, – sakoma vyriausybės pareiškime, pavartojant COVID-19 sukėlėjo oficialų pavadinimą.

Vieši susibūrimai ir toliau draudžiami, o socialinio atstumo taisyklės ir kaukės lieka privalomos viešose erdvėse.

Anksčiau šią savaitę vyriausybė paskelbė, kad kai kuriems parduotuvių centrams ir viešbučiams bus leista atsidaryti kitą savaitę, o futbolo ir kitas komandines varžybas bus galima rengti nuo gegužės 23-iosios.

Nors Slovėnija paskelbė epidemijos pabaigą, ekspertai paaiškino, kad liga dar nepasitraukė iš šalies.

„Jokia kita Europos valstybė kol kas nepaskelbė, kad epidemija baigėsi, todėl ir Slovėnijoje turėtume būti atsargūs“, – ketvirtadienį visuomeninei televizijai sakė užkrečiamųjų ligų ekspertė Mateja Logar.

„Virusas lieka [šalyje]“, – pridūrė ji.

Epidemijos pabaigos paskelbimas reiškia, kad vyriausybė išvengė pirmojo ekonominių priemonių paketo, kuriuo siekiama padėti gyventojams ir kompanijoms, savaiminio pratęsimo iki birželio pabaigos, pranešė visuomeninis radijas.

Dabar šios priemonės galios iki gegužės pabaigos.

Du milijonus gyventojų turinti Slovėnija, besiribojanti su Italija, sugebėjo suvaldyti koronaviruso epidemijos plitimą įvedusi griežtus apribojimus iš karto, kai buvo pranešta apie pirmuosius susirgimo atvejus.

Nacionalinė epidemija šalyje paskelbta kovo 12-ąją.

Slovėnijoje pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis užfiksuotas kovo 4 d. Nuo to laiko infekuotųjų skaičius šalyje pasiekė 1 466, iš jų 103 mirė.

Slovėnijoje buvo paskelbtas griežtas karantinas: ribotas žmonių judėjimas, drausta vykti iš vieno šalies regiono į kitą be svarbių priežasčių. Visiškai nedirbo visuomeninis transportas, uždaryti visi barai ir restoranai. Lankytis maisto prekių parduotuvėse, vaistinėse, bankuose, pašto skyriuose ir degalinėse buvo leidžiama tik dėvint apsaugines kaukes. Karantino reikalavimų pažeidėjams grėsė baudos iki 400 eurų.

Nuo balandžio 15 d. nepaliaujamai mažėja Slovėnijos gyventojų, hospitalizuojamų dėl koronaviruso sukeltos ligos simptomų, skaičius. Tai dar balandžio 23 d. pranešė šalies vyriausybė.

Slovėnija skelbė, kad per parą hospitalizuojamų žmonių skaičius vis mažėja. Taip pat lėtai mažėja intensyviosios terapijos skyriuose gydomų žmonių skaičius.

Nuo balandžio 20 d. vyriausybė ėmėsi švelninti karantiną. Anksčiau šią savaitę atnaujintas viešojo transporto darbas, o kitą savaitę dalis moksleivių sugrįš į mokyklas.

Tiesa, prieš savaitę Slovėnijos sostinėje Liublianoje daugiau nei 5 000 žmonių protestavo prieš apribojimus, kuriuos valdžia įvedė siekdama sustabdyti koronaviruso plitimą, pranešė DPA.

Mažesni protestai taip pat vyko kituose Slovėnijos miestuose, tarp jų Maribore, Celėje ir Koperyje. Liublianoje demonstrantai prie parlamento rūmų atmynė dviračiais ir savo nepasitenkinimą reiškė signalizuodami dviračių skambučiais. Kai kurie jų triukšmą kėlė skambindami karvėms po kaklais rišamais varpais.

Šios savaitės pradžioje Slovėnija oficialiai atšaukė skrydžių draudimą. Po 8 savaites trukusio skrydžių draudimo Slovėnija antradienį leido atnaujinti tarptautinius keleivinius skrydžius, tačiau kol kas jie nebus vykdomi dėl kitose šalyse įvestų griežtų karantino priemonių.

Konservatorių premjero Janezo Janšos vyriausybės vėlyvą pirmadienio vakarą nusprendė nepratęsti skrydžio draudimo, pranešė Slovėnijos naujienų agentūra STA.

Skrydžių draudimas nebetaikomas didiesiems oro uostams Liublianoje, Maribore ir Portorože. Maži oro uostai ir aerodromai skrydžių vykdyti negalės mažiausiai iki birželio 12 d.

Pasak vyriausybės, skrydžių draudimas „nebėra protingas ir būtinas“, nes dėl griežtų karantino priemonių oro linijų bendrovės tiesiog nevykdo skrydžių.

Pati Slovėnija neturi savo oro linijų, nes „Adria Airways“ pernai bankrutavo.

Liublianos oro uosto operatorė „Fraport Slovenija“ pasveikino vyriausybės sprendimą ir pažymėjo, kad beveik visos oro linijos skrydžius atšaukė iki gegužės pabaigos.

Nuo gegužės 18 d. Slovėnijoje įsigalios dar daugiau karantino švelninimo iniciatyvų. Skelbiama, kad po truputį veiklą atnaujins turizmo sektorius. Bus leista atsidaryti visoms parduotuvėms, o barai ir kavinės vėl galės priimti klientus ne tik lauke.

Kaip rašo sloveniatimes.com, nuo pirmadienio, išskyrus didžiuosius rinkos žaidėjus, savo veiklą palaipsniui galės atnaujinti didžioji dalis itin skaudžiai nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusio turizmo sektoriaus elementų.

Remiantis nauju valdžios dekretu, savo veiklos kol kas atnaujinti negalės tik daugiau nei 30 kambarių turintys viešbučiai ir svečių namai, dar neveiks SPA centrai, sporto klubai, baseinai ir vandens pramogų parkai.

Tai pirmoji gera žinia Slovėnijos turizmo sektoriui, kuris dėl naujojo koronaviruso pandemijos dviem mėnesiams buvo atsidūręs aklavietėje. Skelbiama, kad visi turizmo paslaugų teikėjai privalės griežtai laikytis visuomenės sveikatos žinybų rekomendacijų ir visų saugumo reikalavimų.

Sprendimas leisti atsidaryti visoms parduotuvėms padės kiek lengviau atsikvėpti prekybininkams, ypač didiesiems. Mažesnės parduotuvės (kurių plotas nesiekia 400 kvadratinių metrų) veiklą atnaujino praeitą savaitę.

Barai ir restoranai nuo praeitos savaitės taip pat jau priima lankytojus, tačiau tik lauke. Nors ribojimai ir menksta, draudimas naktiniams klubams vis dar galioja.

Slovėnijos valdžia taip pat nusprendė atsisakyti reikalavimo du kartus per dieną dezinfekuoti bendrąsias daugiabučių erdves – tai buvo viena iš daugiausia kritikos sulaukusių karantino priemonių.