Ketvirtadienį išsakyti ministro komentarai, kuriuos citavo oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“, regis, buvo nukreipti į Jungtines Valstijas, kurių prezidento Donaldo Trumpo administracija nekart griežtai kritikavo Kiniją už tariamą pirminio protrūkio dangstymą ir nutraukė finansavimą PSO dėl to, ką vadina šališkumu Pekino naudai ir nevykusiu bandymu susidoroti su pandemija.

Kitos šalys, įskaitant Australiją, taip pat paragino atlikti nepriklausomą pandemijos kilmės tyrimą, bet Kinija įnirtingai atmeta tokius raginimus.

Kinijai, vadovaujamai prezidento ir valdančiosios komunistų partijos lyderio Xi Jinpingo, pavyko „sukontroliuoti protrūkį sunkiomis pastangomis ir palaipsniui atnaujinti ekonominį bei socialinį gyvenimą, reguliariai imantis prevencijos ir kontrolės priemonių“, teigė Wang Yi, telefonu kalbėjęsis su Vengrijos, Estijos ir Bosnijos ir Hercegovinos užsienio reikalų ministrais.

Kinija „įveikė savo sunkumus, pasiūlė paramą ir pagalbą suinteresuotoms šalims, be išlygų pasidalino prevencijos ir kontrolės patirtimi bei gydymu ir padėjo įvairioms šalims įsigyti kovos su epidemija atsargų Kinijoje“, teigė kinų diplomatijos vadovas.

Bandymai politizuoti pandemiją ir šmeižti PSO yra „šiurkštus tarptautinių moralės principų pažeidimas ir kenkia tarptautinėms kovos su epidemija pastangoms“, pridūrė Wang Yi.