J. Malyševa rusams apie sveikatą ir su ja susijusias problemas pasakoja jau 23 metus. Ją netgi būtų galima vadinti rusišku amerikiečių pamėgto daktaro Ozo variantu – moteris veda televizijos laidą, kurios metu stengiasi sveikatos problemų sprendimą paversti visiems prieinama pramoga, nors neretai medicina paliekama antrame plane.

Būtent dėl šios priežasties ji turi ir daug kritikų, ją kaltinančių šarlatanizmu. Kaip ir daktaras Ozas, turintis nemenką įtaką Amerikos prezidentui, J. Malyševos klauso Rusijos vadovas Vladimiras Putinas. Kaip ir daktaras Ozas, ji dar niekada nebuvo tokia pavojinga kaip dabar – per naujojo koronaviruso pandemiją.

J. Malyševos laida „Nuostabu gyventi!“ rodoma per valstybinę televiziją, ji ne kartą atsidūrė pačių įvairiausių, kartais net protu sunkiai suvokiamų, skandalų epicentre. Jelena laidoje, kurią pavadino „Mano vaikas – idiotas“, įskaudino protinę negalią turinčių vaikų motinas, jų atžalas pavadinusi „silpnapročiais“. Ji papiktino milijonus moterų, pareiškusi, kad pensinį amžių reikia ilginti nuo 55 iki 67 metų. Nepaisant to, visi skandalai nuo jos laidos – tarsi vanduo nuo žąsies.

Šiandien, kai Rusijoje naujojo koronaviruso diagnozę jau išgirdo daugiau nei 250 tūkst. žmonių, o valdininkai patvirtino daugiau nei 2300 mirčių, iš kurių – dešimtys gydytojų, J. Malyševa tapo neišmanymo, dezinformacijos, korupcijos ir veidmainystės simboliu, rašo „The Daily Beast“.

Baisiausia tai, kad ja patikėjo Rusijos prezidentas V. Putinas, ir iki pat šiandien yra įsitikinęs, kad ši moteris šauni.

J. Malyševa – ne tik buvusi gydytoja, vedanti laidą apie sveikatą. Ji priklauso „Liaudies fronto“ centrinei tarybai – politinei grupei, demonstruojančiai lojalumą šalies prezidentui. J. Malyševos laidoje dalyvauja garsiausi šalies pediatrai, ginekologai ir kardiologai. Ja pasitiki prezidentas, pasitiki ir milijonai jos laidą žiūrinčių namų šeimininkių.

Vasario 12 dieną J. Malyševa pareiškė: „Nėra jokios pandemijos! Rusijoje nėra jokio koronaviruso, jis tikrai neplinta.“ Rusija lengviau atsikvėpė. Atsipalaidavo. Bet praėjus kelioms savaitėms, kai naujasis virusas jau buvo kaip reikiant paplitęs šalyje, J. Malyševos komentarai skambėjo ne kiek bandymas nuraminti šalies žmones ar užmaskuoti tikrąjį problemos mastą, o kaip tikslinga dezinformacijos kampanija.

„Visi ženklai rodo, kad paprastas gripas – žymiai pavojingesnė infekcija“, – kovo 13 dieną televizijos žiūrovams pareiškė ekspertė.

Rusams besišypsantis šios 59 metų gydytojos veidas – iki skausmo pažįstamas. Ši moteris kone kiekvieną sveikatos problemą geba paversti smagiu šou su įvairiais žmogaus organais persirengusiais aktoriais, teatrališkai aiškinančiais, kaip funkcionuoja žmogaus organizmas. Laidos kūrėjos sūnus Jurijus, šiuo metu dirbantis gydytoju Niujorke, Rusijoje išgarsėjo prieš kelerius metus, kai mamos laidoje atliko spermą gaminančios sėklidės vaidmenį.

Kai Maskvoje, Sankt Peterburge ir visuose šalies regionuose nuo COVID-19 ėmė mirti žmonės, J. Malyševa ir toliau šypsojosi ir laidė juokelius. Numojusi ranka, su plačia šypsena veide kovo 19 dieną pareiškė: „Galų gale naujasis koronavirusas taps eiline sezonine infekcija, visas tas šaršalas dėl jo kilo tikrai ne dėl to, kad tai – supermirtina infekcija ar naujas maras.“

Balandžio viduryje iki 90 proc. visų COVID-19 susirgusiųjų sudarė jaunesni nei 65 metų maskviečiai ir net 5 proc. vaikų. Naujasis koronavirusas diagnozuotas pagrindinės Maskvos ligoninės, kur gydomi COVID-19 pacientai, vyriausiajam gydytojui. Niekas, net ir Kremlius, nebedrįsta sakyti, kad tai nieko baisaus. J. Malyševos sekėjai instagrame net pradėjo svarstyti, ar kartais jų mylima gydytoja ne be reikalo nuvertina viruso plitimo mastą.

Tik J. Malyševa keisti savo požiūrio neketina. Balandžio 17 dieną, kai virusas buvo diagnozuotas jau daugiau nei 4 tūkst. rusų, populiarios laidos apie sveikatą vedėja daugiau nei milijonui sekėjų instagrame parašė labai ironišką įrašą: „... Net ir dabar manau, kad šis virusas – magiškas stebuklas. Jaunesni nei 20 metų žmonės nemiršta, jie nesuserga, negydomi intensyviosios terapijos skyriuose. Ligoninėje atsiduria tik 70, 80, 90 metų asmenys. Paklauskite bet kurio gydytojo – taip ir yra.“

Taigi, panašu, kad piktybiškas realios situacijos neigimas ar elementarus nemokšiškumas kol kas J. Malyševos karjerai jokios žalos nepadarė, rašo „The Daily Beast“.

Vienoje iš savo laidų dar 2014 metais, kurioje buvo kalbama apie priklausomybę nuo alkoholio, ji kalbėjo tarsi XIX amžiaus rasistė: „Tai tam tikros tautybės žmonės... Galbūt netgi drįsčiau sakyti – rasės... Pavyzdžiui, yra baltųjų rasė, slavai, bet yra ir tamsios odos žmonių.“

Mylimiausia Kremliaus gydytoja padarė išvadą, kad mongoloidai, įskaitant asmenis, gyvenančius Rusijos tolimojoje šiaurėje, neturėtų vartoti alkoholio, o jos žiūrovai neturėtų vartoti alkoholio kartu su jais. „Ir čia nėra jokios diskriminacijos. Skirtingų rasių – skirtinga fiziologija. Kalbu apie realią grėsmę kito žmogaus gyvybei. Būdingiausias mongoloidų rasės žmonių bruožas – siauros akys, tokie mėnulio veido žmonės. Štai kodėl vartoti alkoholį su mongoloidų rasės žmonėmis jūs nenorite“, – aiškino gydytoja ir specialiai ištempė akis, iliustruodama savo žodžius.

Rusijos šiaurėje esančios Jakutijos respublikos žurnalistai ir valdininkai „Pirmąjį kanalą“ užvertė reikalavimais viešai atsiprašyti. Deja, nė vieno atsiprašymo jie nesulaukė.

Kremliaus sveikatos apsaugos pareigūnai gana dažnai naudojasi dezinformacija politiniais tikslais, taikydami draudimus tai tam, tai anam, taip vykdydami politinius ar ekonominius V. Putino imperatyvus. Priklausomai nuo to, kiek įtempti Rusijos santykiai su kaimynais, šalies politiniai gydytojai leidžia arba draudžia gruzinišką ar moldovišką vyną, lietuvišką sūrį ar šokoladą iš Ukrainos.

Kitas medicinos mokslų daktaras Genadijus Onišenka 2006 metais uždraudė kaip netinkamus vartoti daugybę gruziniškų alkoholinių gėrimų. Konfliktas, prasidėjęs kaip embargas plataus vartojimo prekėms, galiausiai 2008 metais prasiveržė kariniu konfliktu.

Būdas, kurį J. Malyševa pasirinko naujojo koronaviruso pandemijai nušviesti, puikiai tiko prie pagrindinės Kremliaus linijos: mūsų šaliai labai puikiai sekasi kovoti su naujuoju koronavirusu, o štai Europa ir Jungtinės Valstijos vieną po kitos daro chaotiškas klaidas, kainuojančias paprastų žmonių gyvybes. „Situacija mūsų šalyje rami, viskas kontroliuojama“, – kovo 25 dieną sakė J. Malyševa, kone žodis į žodį pakartodama prieš kelias dienas V. Putino išsakytus komentarus.

Eiliniai medikai, paromis plušantys Rusijos ligoninėse, su ja kardinaliai nesutinka. Virusas jau pražudė dešimtis jų su COVID-19 pacientais dirbusių kolegų. Tragiškas koronaviruso pražudytų medicinos darbuotojų sąrašas pavadintas labai paprastai: „Mes prisiminsime.“

Jame jau daugiau nei 80 pavardžių. Kol J. Malyševa televizijoje bandė sumenkinti naujojo koronaviruso plitimo grėsmę, gydytojai Sankt Peterburge, Pskove, Maskvoje ir kituose šalies regionuose meldė apsauginių priemonių. Ligoninėse – vis nauji ligoniai, greitosios pagalbos automobiliai su pacientais eilėse prie gydymo įstaigų praleidžia valandų valandas.

Kremliaus elitą ir eilinius rusus skiria praraja. Dauguma Rusijos gydytojų ir medicinos seselių – tikri kovotojai, bandantys pragyventi iš šokiruojančiai menkų algų, tik mažuma gali sau leisti kelionę į Jungtines Valstijas. O J. Malyševa gyvena visai kitaip.

Neseniai aršus kovotojas su korupcija ir Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pranešė, jog J. Malyševa Manhatane turi du didžiulius butus. Kaip teigiama A. Navalnui į rankas patekusiuose dokumentuose, ten gyvena gydytojos sūnūs – šokančią sėklidę profesionaliai įkūnijęs Jurijus ir Vasilijus.

2016 metais, kai dauguma artimiausio V. Putino rato asmenų manė, jog Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose padės sukurti stabilią ateitį Amerikoje, J. Malyševa su vyru Naujajame Džersyje – vienoje iš prabangiausių bendruomenių – įsigijo įmantrius namus.
A. Navalno tyrimas atskleidė, kad televizijoje dirbanti medikė, vystanti ir nekilnojamojo turto verslą, Jungtinėse Valstijose valdo 11 mln. dolerių vertės turtą.

„The Daily Beast“ pateikė įvairių klausimų gydytojos asistentui, šis patikino, kad klausimai ją pasieks. Kaip ir buvo galima tikėtis, atsakymų „The Daily Beast“ nesulaukė.

Šiandien pagrindinis klausimas J. Malyševai dėl jos nuosavybės Jungtinėse Valstijose susijęs ne su jos turto šaltiniais ar Amerikoje paimtų būsto paskolų dydžiu. Pagrindinis klausimas laidos „Nuostabu gyventi!“ vedėjai skamba taip: kodėl ji primygtinai menkina COVID-19 pandemijos svarbą ir mastą, žinodama, kad toks požiūris gali kainuoti tūkstančių rusų gyvybes, o tūkstančių sveikatai kils rimtas pavojus.