„Netanyahu paprašė Gantzo atidėti prisaikdinimą iki sekmadienio, kad jis galėtų užbaigti „Likud“ portfelių dalybas. Gantzas sutiko su Netanyahu prašymu“, – sakoma „Likud“ ir B. Gantzo centristinio aljanso „Mėlyna ir balta“ bendrame pranešime.

B. Netanyahu ir buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas praeitą mėnesį sudarė susitarimą dėl trejus metus dirbsiančios koalicinės vyriausybės po daugiau kaip 500 dienų trukusios politinės aklavietės ir trejų parlamento rinkimų per trumpesnį kaip metų laikotarpį.

Naujasis susitarimas sudaro sąlygas B. Netanyahu dirbti premjero poste dar pusantrų metų. Tuomet šį postą tokiam pačiam laikui užims buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas.

Pasiūlyta vyriausybė buvo užginčyta teisme, oponentai teigia, kad B. Netanyahu negali būti premjeras dėl jam patektų kaltinimų korupcija. Tačiau teisėjai nusprendė, kad nėra teisinių priežasčių neleisti jam dirbti premjeru.

Anksčiau buvo planuota, kad vyriausybės prisaikdinimas įvyks trečiadienį, bet ceremonija buvo atidėta viena diena dėl JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo vizito.

Vis dėlto tris savaites po sutarties pasirašymo įvairių partijų lyderiai tebesiginčijo dėl svarbių postų.

B. Netanyahu, vadovaujantis Izraelio vyriausybei nuo 2009 metų, trečiadienį vakare laišku informavo prezidentą Reuveną Rivliną, kad kabinetas jau yra suformuotas.

35-ojoje vyriausybėje nuo Izraelio įkūrimo 1948-aisiais esama viso politinio spektro atstovų.

Postų kabinete gavo kairioji Darbo partija, „Mėlyna ir balta“, „Likud“ bei konservatyvių žydų ultraortodoksų partijų lyderiais.

Politikos apžvalgininkas Benas-Droras Yemini laikraštyje „Yediot Aharonot“ rašė, kad ši koalicija yra „išpūsta“ ir „švaistūniška“. Apžvalgininkas atkreipė dėmesį, kad jos ministrų skaičius yra rekordinis – 34 – ir kad jis dar gali išaugti iki 36.

„Neaišku, ar [ši vyriausybė] turi kokią nors ideologiją, – rašė B.-D. Yemini. – Svarbiausia – vietos.“

Didelis kabinetas ir papildomos lėšos, skiriamos įkūrus naują pakaitinio premjero pareigybę, provokavo kritiką, Izraeliui stengiantis iš naujo išjudinti savo ekonomiką, nukentėjusią nuo koronaviruso pandemijos

Iki šiol Izraelyje nustatyta daugiau kaip 16,5 tūkst. koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, iš kurių daugiau kaip 260 buvo mirtini, bet daugiau kaip 12,2 tūkst. žmonių jau pasveiko.

Šalis atšaukė daugelį karantino suvaržymų, pastarosiomis savaitėmis ligos plitimui sulėtėjus. Vis dėlto per pandemiją smarkiai išaugęs nedarbas kelia didelį susirūpinimą.

Politikos „gairėse“, trečiadienį paskelbtose B. Netanyahu, sakoma, kad naujoji vyriausybė kurs „planą, kaip išeiti iš gilios ekonomikos krizės“.