Dienraštis „Los Angeles Times“ nurodė, kad federaliniai agentai, gavę teismo orderį paimti Senato žvalgybos komitetui vadovaujančio respublikono telefoną, trečiadienį vakare atvyko į jo namus Vašingtone.

Pareigūnai taip pat gavo prieigą prie R. Burro asmeninių failų, laikomų debesijos platformoje „i-Cloud“, o surinkta informacija paskatino juos konfiskuoti senatoriaus telefoną, pridūrė laikraštis, remdamasis teisėsaugos pareigūnais.

Televizija „NBC News“ taip pat pranešė apie mobiliojo telefono konfiskavimą, remdamasi vieną neįvardytą aukšto rango teisėsaugos pareigūną.

R. Burras, vienas gerbiamiausių ir nešališkiausių respublikonų senatorių, sulaukė tyrėjų dėmesio, kai žiniasklaida paskelbė, kad jis vasarį esą išpardavė savo turėtas akcijas ir perspėjo paramos teikėjus apie COVID-19 pandemijos grėsmę, nors tuo metu Baltieji rūmai tvirtino, jog didelio pavojaus nėra.

Senatorius, beveik kasdien gaunantis JAV žvalgybos ataskaitas apie šalies patiriamas grėsmes, vasario 7-ąją pats rašė televizijos „Fox News“ tinklalapyje, kad JAV vyriausybė „labiau nei bet kada pasiruošusi“ suvaldyti naująjį koronavirusą, ir patikino amerikiečius, kad jie yra gerai apsaugoti.

Tačiau nors prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą sakė, kad Jungtinės Valstijos nepatirs didelio pandemijos poveikio, Šiaurės Karolinoje išrinktas R. Burras ir jo žmona vasario 13-ąją netikėtai pardavė savo akcijas, už kurias galėjo gauti mažiausiai 628 tūkst. dolerių (581 tūkst. eurų) ir net iki 1,7 mln. dolerių (1,57 mln. eurų), kovo mėnesį paskelbė žiniasklaidos grupė „ProPublica“, remdamasi finansų deklaracijomis.

Tą pačią dieną R. Burro svainis pardavė jam priklausiusias akcijas, kurių vertė – iki 280 tūkst. dolerių (259 tūkst. eurų), praeitą savaitę pranešė „ProPublica“.

Pasaulyje išplitus pavojingam užkratui, dėl kurio buvo įvestos karantino priemonės, paralyžiavusios ekonomiką, daugelio akcijų kainos smarkiai nusmuko.

Iki šiol Jungtinėse Valstijose patvirtinta beveik 1,4 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, o daugiau kaip 84 tūkst. pacientų mirė – daugiau negu bet kurioje kitoje šalyje.

Praėjus dviem savaitėms po R. Burro ir jo giminaičių akcijų pardavimo D. Trumpas pareiškė visuomenei, kad 15 COVID-19 pacientų, apie kuriuos buvo žinoma tuo metu, galbūt yra protrūkio Jungtinėse Valstijose pikas.

Tą pačią dieną R. Burras, gaunantis daugmaž tą pačią žvalgybos informacija, kaip ir Baltieji rūmai, per privatų susitikimą su turtingais rėmėjais sakė, kad koronaviruso grėsmė panaši į 1918-metais keltą vadinamojo ispaniškojo gripo pandemijos, pasaulyje nusinešusios dešimtis milijonų gyvybių.

„Yra vienas dalykas, kurį galiu jums apie tai pasakyti: jo [koronaviruso] pernaša yra daug agresyvesnė nei bet kas, ką esame matę pastaraisiais laikais“, – kalbėjo senatorius.

Nei R. Burro biuras, nei jo advokatas į prašymus pakomentuoti šiuos žiniasklaidos pranešimus neatsakė.