Ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, jog laiškai su reikalavimu atsiimti tokį teiginį ketvirtadienį bus perduoti laikraščių redaktoriams.

Abu straipsniai grindžiami bendro mirties atvejų skaičiaus staigiu augimu, apie kurį pranešė Maskvos pareigūnai. Rusijos sostinėje balandį užregistruotas mirties atvejų skaičius buvo maždaug 1 800 didesnis už šalies vidurkį. „Financial Times“ taip pat atkreipė dėmesį į panašų mirčių šuolį, apie kurį pranešė Sankt Peterburgo valdžia, ir padarė išvadą, kad infekcija Rusijoje iš tikrųjų galėjo pareikalauti 70 proc. daugiau aukų nei pranešama oficialiai.

Rusų sveikatos apsaugos pareigūnai palyginti mažą viruso aukų skaičių šalyje aiškina savalaikiu Maskvos sprendimu uždaryti sieną su Kinija, įvesti suvaržymus ir atsekti infekuotųjų kontaktus. Valdininkų teigimu, pastarosiomis savaitėmis buvo reikšmingai išplėstas testavimo mastas, todėl šalyje įmanoma greitai nustatyti infekcijos židinius ir apsaugoti pacientus nuo gyvybei pavojingų komplikacijų.

Rusijoje lig šiol oficialiai užfiksuota apie 250 tūkst. užsikrėtimo ir 2 305 mirties atvejai. Tačiau Vakarai abejoja dėl palyginti mažo mirčių skaičiaus, o kai kurie ekspertai mano, kad jis tikrųjų gali būti daug didesnis.

Užsienio reikalų ministerija Maskvoje taip pat susisiekė su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), UNESCO ir Jungtinėmis Tautomis bei perspėjo šias organizacijas, kad „Financial Times“ ir „The New York Times“ straipsniai yra „infodemijos“, į kurią paragino reaguoti JT Generalinis Sekretorius [Antonio] Guterresas [Antoniju Guterišas], pavyzdys“, trečiadienį pažymėjo M. Zacharova.

Reaguodamas į URM pareiškimą Rusijos parlamentaras Vasilijus Piskariovas pareikalavo atimti iš abiejų laikraščių žurnalistų akreditacijas – tokiu atveju jiems faktiškai būtų uždrausta dirbti šalyje. M. Zacharova savo ruožtu pabrėžė, kad priemonės, kurių bus imtasi šių leidinių atžvilgiu, „priklausys nuo to, ar jie atsiims savo žodžius“.

„The New York Times“ atsisakė taisyti savo medžiagą. Dienraščio viceprezidentė komunikacijos klausimais Danielle Rhoades Ha Rusijos naujienų agentūroms sakė, kad straipsnis yra tikslus, nes grindžiamas vienos valstybinės institucijos paviešintais duomenimis.

„Financial Times“ iš karto neatsakė į naujienų agentūros AP prašymą pakomentuoti.


Trečiadienį Maskvos sveikatos apsaugos departamentas atmetė kaltinimus dėl koronaviruso mirčių skaičių menkinimo. Miesto pareigūnai savo pareiškime pabrėžė, jog skrodimai atliekami visais įtariamais mirties nuo COVID-19 atvejais.

„Būtent todėl Maskvoje pomirtinės diagnozės ir mirties priežastys galų gale yra nepaprastai tikslios, o duomenys apie mirtingumą yra absoliučiai skaidrūs“, – teigiama pareiškime.

Remiantis juo, Maskvoje daugiau kaip 60 proc. užsikrėtusiųjų koronavirusu mirčių aiškinamos kitomis priežastimis, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligomis, paskutine vėžio stadija, su organų nepakankamumu susijusiomis sisteminėmis ligomis ir kitais nepagydomais mirtinais susirgimais.

Kaip nurodoma balandžio viduryje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) paskelbtose gairėse dėl pranešimų apie mirties nuo koronaviruso atvejus, jie turi būti laikomi tokiais, „nebent yra aiški alternatyvi mirties priežastis, negalinti būti susieta su COVID-19 liga“.

„Pagrindinis tikslas yra nustatyti visus mirties nuo COVID-19 atvejus“, – nurodoma dokumente.