Iš viso sergančių koronavirusu skaičius Baltarusijoje siekia beveik 26 tūkst. Paskutinę savaitę iki renginio ligonių daugėjo geometrine progresija. Bent jau taip teigia oficialūs duomenys.

Baisiausia, kas vyko naujausioje nepriklausomos Baltarusijos istorijoje dar iki koronaviruso epochos – laipsniška institutų, užtikrinančių tikrus demokratinius rinkimus, mirtis. Baisiausia, kas vyksta dabar – mirtys nuo COVID-19.

Kolektyvinio imuniteto įgijimas – viena iš praktikoje nepatvirtintų hipotezių. Pasaulis nekantriai laukia vakcinos. Ir būtent dėl šios priežasties šalys, kurių valdžia jaučia atsakomybę už visuomenę ir gali ją kontroliuoti, įvedė karantiną ar bent jau atsisakė masinių renginių.

Visais kanalais Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad nuo COVID-19 miršta pacientai, „sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis“. Mirusiųjų artimieji nepriklausomai žiniasklaidai rodo mirties liudijimus, kuriuose naujasis koronavirusas nurodytas, bet ne kaip pagrindinė mirties priežastis. Kai kurie paprasčiausiai negali patikėti ministerijos formuluotėmis ir tvirtina, kad jų artimieji jokiomis gretutinėmis ligomis nesirgo.

Sprendimas, kiek žmonių užsikrės ir susirgs, taip pat ir dėl karantino nebuvimo bei masinių renginių organizavimo – išskirtinai politinis. Jį priima aukščiausia valdžia.

Paradas ne pats pavojingiausias renginys, teigia virusorologai – tokiu racionaliu (jeigu palygintume su Velykų pamaldomis maldos namuose) argumentu Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka paaiškino pasirinktą Pergalės dienos šventimo formatą.

Parade skambėjo emocionalūs ideologiniai pareiškimai: „Šiandieniame beprotiškame ir orientyrus pametusiame pasaulyje yra žmonių, smerkiančių mus už šios įkvepiančios veiklos vietą ir laiką. Noriu jiems pasakyti paprastai žmogiškai: neskubėkite daryti išvadų, o juo labiau mūsų, Pergalės palikuonių, baltarusių, smerkti... Mes tiesiog kitaip negalėjome, neturėjome kito pasirinkimo...(...)“.

Mes ir neskubėjome. Neskubėjome sisteminti visų atsiliepimų ir rezonanso. Žmogiškai.

Tų, kurie nuoširdžiai buvo „už“ paradą – o tokių tikrai buvo – ir tų, kurie atėjo, nes buvo verčiami nepaisant viešo prezidento pareiškimo, kad „per prievartą ten nieko netempsime“, susirinko daugiausia 15 tūkst. Prieš penkerius metus Pergalės dienos renginiuose dalyvavo beveik 600 tūkst. žmonių.

Šiais metais parade nedalyvavo nė viena oficiali užsienio delegacija. Dalyvavo mažiau nei pusė Baltarusijoje akredituotų ambasadorių. Iš Europos Sąjungos valstybių narių – tik Slovakijos ir Vengrijos diplomatinių misijų vadovai. Rusijai atstovavo ambasadorius Dmirtijus Mezencevas. Parado netransliavo nė vienas valstybinis Rusijos kanalas.

Valstybinė Baltarusijos televizija skelbė, kad transliaciją iš Minsko stebėjo daugiau nei 80 valstybių gyventojai.

Sprendžiant pagal internete prie parado transliacijos paliktus komentarus, galima apsiriboti dviem tezėmis: „Nušluostė nosį Putinui“ ir „Dabar baltarusiai, o ne rusai, Didžiosios Pergalės palikuonys“.

Pats V. Putinas Maskvoje lyjant lietui sudalyvavo kamerinėje (lyginant su tuo, kas buvo sumanyta, kol pandemija nepakoregavo planų) Pergalės dienai skirtoje ceremonijoje.

A. Lukašenka parade Minske pasirodė kaip koks sovietinio kino filmo personažas – pasitempęs vadas, vedantis karius į mūšį. O tokią paralelę išsakė ir pats šventės išvakarėse. Esą, kare kariavome ir jokių ten virusų nebijojome.

Baisiausia, kas grėsė atsisakiusiems dalyvauti parade – žadėtųjų premijų ar kitų privilegijų netekimas.

Šlovė baltarusiams ir asmeniškai A. Lukašenkai – „Šaunuoliai, deramai paminėjo Pergalės dieną, ne taip kaip tie persigandę kaimynai Rytuose ir Vakaruose“, gegužės 9-ąją ir kitą dieną skambėjo pagyros iš valstybinių Baltarusijos televizijos kanalų reportažų.

Kas laukia pasibaigus inkubaciniam parado laikotarpiui?

Inkubacinis naujojo koronaviruso periodas – remiantis skirtingais skaičiavimais – nuo penkių dienų iki trijų savaičių. Nors kiek pasaulinėje žiniasklaidos sferoje pastebimi užsienio žiniasklaidos šaltiniai apie paradą Minske rašė nedaug. Ir dėl vienos konkrečios priežasties – naujojo koronaviruso pandemijos, suteikusios Europos šalių valdžioms pretekstą atšaukti masinius renginius.

Kas laukia šalies, nusprendusios rengti šventinį gegužės 9-osios paradą, paklausiau „BelGazeta“ skaitytojų. Iš penkių internetinėje versijoje pateiktų atsakymų variantų dauguma (47 proc.) pasirinko variantą „nieko gero“. Antroje vietoje pagal balsavusiųjų skaičių (42 proc.) atsidūrė variantas – „nauja koronaviruso banga“.

Minsko strateginių ir vidaus politikos tyrimų centro ekspertai spėja, kad „nenoras atsisakyti masinių renginių, įskaitant Pergalės dienos paradą ir koncertą gegužės 9-ąją tradiciniu formatu (o ne nuotoliniu), galimai epidemiologinei situacijai parinko labiausiai pesimistinį scenarijų iš visų galimų“.

Tie patys ekspertai prognozuoja: „Telieka savaitė paruošti nacionalinę sveikatos apsaugos sistemą krūvio pikui, taip pat ir visas valstybines institucijas – su visomis atitinkamomis informacijos ir politinėmis pasekmėmis. Tolimesni žaidimai su susirgimų ir mirtingumo statistika taps žymiai sudėtingesni ir pavojingesni, nes darysis kone neįmanoma nuslėpti tikrą informaciją. Itin skaudaus smūgio sulauks ir svarbiausias socialinio kontrakto elementas – valdžios gebėjimas pasirūpinti šalies žmonių sveikata ir gerove“.

Kontroliuoja tiek epidemiją, tiek visus su valdžios politika nesutinkančius

Jau daugiau nei savaitę naujų koronavirusų atvejų Baltarusijoje kiekvieną dieną padaugėja tūkstančiu. A. Lukašenka ir jo sveikatos apsaugos sistemos valdininkai viešuose pasisakymuose tvirtina, kad Baltarusijoje viskas normalu ir situacija kontroliuojama. Esą, viskas vyksta pagal prognozes – tiek epidemijos plitimas, tiek mirčių skaičius.

„Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija kūno temperatūros normos ribas padidino iki 38 laipsnių“. Baltarusijos visuomenės informavimo ministerija tokią žinią paneigė ir tai padarė satyra garsėjančioje svetainėje, kur publikuojama daug tokio pobūdžio tekstų. „Manome, kad tokių „groteskiškų realybės parodijų“ publikavimas šiandien yra tiesiog nepriimtinas“, – teigiama dokumente.

Kai A. Lukašenka, paties nuomone, juokavo apie koronavirusą, esą, niekas gi jo nemato, neskraido aplink, minėtoji ministerija tylėjo. Tylėjo ir kai prezidentas dalino absurdiškus gydymo receptus.
Ne viena valstybinė institucija nepasipriešino prezidento pasirinkimams ir sprendimams, pandemijos metu prieštaraujantiems bet kokiam sveikam protui.

Objektyviai įvertinti situacijos „normalumą“ labai sudėtinga. Akis į akį bendraujant su medikais aiškėja, kad pagrindo nerimauti tikrai yra. Baltarusijos ligoninėse iš tiesų daug vietų. Bet juk reikia ne šiaip lovos, reikia daug kompiuterinių tomografų, palatų, kur pacientui tiekiamas deguonis, plaučių ventiliavimo aparatūros, įrangos hemodializei. Ir būtent tokiu eiliškumu.

Baltarusijos gydytojai, kalbinti už uždarų durų, sako, kad jau pasitaikė situacijų, kai teko rinktis, kam pirmiau duoti deguonies. Apie laisvų plaučių ventiliavimo aparatų skaičių skelbia, tačiau visa kitą – nutyli.

Apie medikų aprūpinimą reikiama individualia apsauga valdininkai sako „visko turime“. Realybė tokia, kad toli gražu ne visur ir ne visada. Tik štai medikų, drįstančių apie tai prabilti viešai, vienetai. Paprasčiausiai tokios iniciatyvos užtraukia bausmę.
Taigi, Lydoje buvo sulaikyti ir 7 paroms belangėje įkišti du greitosios medicinos pagalbos medikai Olegas Kravcovas ir Pavelas Paleičikas, kurie drįso viešai kreiptis su prašymu savanoriškai padėti medikams. Išvakarėse per interviu Baltarusijos radijo stočiai „Svoboda“ jie papasakojo apie darbe patiriamą spaudimą ir pavojų patiems dėl netinkamų sąlygų užsikrėsti koronavirusu.

Valdžios dėmesį atkreipė ir anksčiau politine veikla niekada neužsiėmę tinklaraštininkai, dabar rengiantys tiesiogines transliacijas apie dabartine situacija nepatenkintus baltarusius iš skirtingų šalies regionų. Po areštines ir teismus jie imti tampyti gegužės 6 dieną, valymas trunka jau beveik savaitę. Remiantis žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ duomenimis, gegužės 13 dieną „parų“ gavo beveik penkiasdešimt žmonių.

Įvairiuose Baltarusijos miestuose sulaikyta daugiau nei 100 žmonių. Tarp jų keturi žurnalistai – Aleksandras Burakovas, Dmitrijus Lupačius, Alesis Asipcovas, Michailas Aršinskis, jie buvo nuteisti kelioms paroms, o dar vienas žurnalistas Aleksandras Borozenka buvo paleistas į laisvę be teismo. Parų belangėje teismo sprendimu gavo apie ketinimus dalyvauti prezidento kampanijoje pranešęs „YouTube“ kanalo „Šalis gyventi“ kūrėjas Sergejus Tichanovskis ir jo bendražygiai, organizavę Pergalės dienos antiparadą.

Tokios pat bausmės už protesto akcijas, nukreiptas prieš Pergalės dienos paradą, sulaukė ir „Jaunimo bloko“ aktyvistai. Jie parado repeticijos metu Nepriklausomybės prospektu nešė iš kartono pagamintą karsto muliažą. Prieš dieną Pergalės aikštėje plakato su užrašu „Tautos pasiekimai nemirtingi“ fone aktyvistai iškėlė plakatą su užrašu „O mes taip“.

Gegužės 13 dieną 10 parų laisvės atėmimo bausme nubaustas į teismą bendraminčių palaikyti atėjęs Piotras Markelovas – už tai, kad „iš chuliganiškų paskatų gulėjo ant suolo“.

„Paros“ tikriems ir potencialiems protesto akcijų dalyviams – įprasta praktika Baltarusijoje, siekiant izoliuoti visus nepatenkintus rinkimų kampanijos metu.

Naujojo koronaviruso epidemija (įskaitant ir laisvės atėmimo vietose) nėra pakankama priežastis ją keisti.

Negalėjome kitaip pasielgti, apie paradą sakė Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka. Tą patį apie rinkimus, vyksiančius rugpjūčio 9-ąją, sako vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina. Kaip kad liūdnai juokaujama socialiniuose tinkluose, visi mirtingieji baltarusiai ketina juose dalyvauti.

Gegužės 13-osios vakarą vyriausioji rinkimų komisija sulaukė dešimties kandidatų į prezidento postą dokumentų su prašymais registruoti iniciatyvines grupes.