Pietų Afrikos Resublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa ir Pakistano premjeras Imranas Khanas yra tarp daugiau nei 140 asmenų, pasirašiusių laišką, kuriame sakoma, kad jokios vakcinos neturėtų būti patentuojamos ir kad valstybės turėtų dalytis moksliniais duomenimis.

Jungtinių Tautų Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) politiką formuojanti Pasaulio sveikatos asamblėja (PSA) kitą savaitę rengia metinį visuotinį susitikimą.

Pasirašiusieji ragina PSA paremti šį reikalą.

„Vyriausybės ir tarptautiniai partneriai privalo vieningai paremti pasaulinę garantiją, užtikrinančią, kad kai bus sukurta saugi ir veiksminga vakcina, ji būtų sparčiai masiškai gaminama ir prieinama visiems žmonėms, visose šalyse, nemokamai“, – rašoma laiške.

„Tas pats pasakytina dėl visų gydymo, diagnostikos metodų ir kitų su COVID-19 susijusių technologijų“, – rašoma jame.

Laišką, be kitų, pasirašė Senegalo prezidentas Macky Sallas ir Ganos prezidentas Nana Akufo-Addo.

Tarp pasirašiusių buvusių prezidentų ir premjerų yra Shaukatas Azizas, Janas Peteris Balkenende, Jose Manuelis Barroso, Gordonas Brownas, Helen Clark, Felipe Gonzalezas, Ellen Johnson Sirleaf, Aleksanderas Kwasniewskis, Mary McAleese, Olusegunas Obasanjo ir Juanas Manuelis Santosas.

Laiškas pasirodė Prancūzijoje kilus pasipiktinimui dėl farmacijos milžinės „Sanofi“ pranešimo, kad ji pirmąsias bet kokios vakcinos nuo COVID-19 siuntas rezervuos Jungtinėms Valstijoms.

Bendrovės vadovas britas Paulas Hudsonas trečiadienį pranešė, kad jei bendrovei pavyks sukurti vakciną, pirmiausia ja bus aprūpintos Jungtinės Valstijos, kadangi šalis „prisiėmė riziką“ investuodama į partnerystės su farmacijos milžine plėtrą šiais metais.

Jo komentarais ketvirtadienį piktinosi pareigūnai ir sveikatos ekspertai.

Prieš PSA paskelbtame laiške sakoma, kad dabar ne laikas pandemijos sprendimą palikti rinkos jėgoms ar leisti turtingų kompanijų bei vyriausybių interesams iškilti virš būtinybės gelbėti gyvybes.

Afrikos Sąjungos pirmininkas C. Ramaphosa sakė: „Kaip Afrikos šalys mes tvirtai nusistačiusios, kad vakcina nuo COVID-19 privalo būti nepatentuota, sparčiai gaminama ir platinama, nemokama visiems.“

„Niekas neturėtų būti nustumtas į eilės prie vakcinos galą dėl to, kur gyvena ar kiek uždirba“, – pabrėžė jis.