Tokią Paryžiaus reakciją sukėlė „Sanofi“ vadovo pareiškimas, kad jis teiktų pirmenybę JAV, nes ši šalis investavo lėšas į vakcinos kūrimą.

„Mums būtų visiškai nepriimtina, jei viena ar kita šalis gautų privilegijuotą prieigą prie vakcinos dėl finansinių priežasčių“, – „Sud Radio“ sakė Prancūzijos finansų viceministrė Agnes Pannier-Runacher.

„Sanofi“ generalinis direktorius, britas Paulas Hudsonas trečiadienį pareiškė, kad, jei vakcinos kūrimo procesas išsitęstų, jis sukurtą vakciną pirmiausia skirtų JAV vyriausybei, nes ši esą „investavo ir prisiėmė riziką“, pernai išplėtusi bendradarbiavimą su „Sanofi“.

„Taip bus, nes jie investavo bandydami apsaugoti savo populiaciją, atstatyti savo ekonomiką“, – „Bloomberg News“ sakė P. Hudsonas.

Balandį „Sanofi“ prisijungė prie Jungtinės Karalystės (JK) farmacijos milžinės „GlaxoSmithKline“ (GSK) ir kartu kuria COVID-19 vakciną. Tiesa, kol kas dar nėra pradėti galimos vakcinos tyrimai, o bet kokia sėkminga „Sanofi“ ir GSK vakcina bus prieinama anksčiausiai kitų metų pabaigoje.

Bendrovių projektą iš dalies finansuoja JAV sveikatos apsaugos ir žmogiškųjų paslaugų departamentui pavaldi Pažangių biomedicinos tyrimų ir plėtros institucija (BARDA).

P. Hudsono komentarai susilaukė Prancūzijos sveikatos apsaugos asociacijų pasmerkimo, taip pat ir dėl to, kad pastaraisiais metais „Sanofi“ gavo dešimtis milijonų eurų paramos tyrimams iš Prancūzijos valstybės biudžeto.

A. Pannier-Runacher tvirtino nedelsdama susisiekusi su „Sanofi“ atstovais Prancūzijoje.

„Sanofi“ Prancūzijos padalinio vadovas man patvirtino, kad vakcina bus prieinama kiekvienoje šalyje ir, žinoma, prancūzams taip pat, nes bendrovė turi gamybos pajėgumų Prancūzijoje“, – sakė viceministrė.