Kinijos valdžia uždraudė bet kokį ne pirmos būtinybės judėjimą Šulano mieste, šiaurės rytų Dzilino provincijoje, uždaryti ištisi gyventojų rajonai ir kaimeliai, sekmadienį pranešė Kinijos centrinė televizija. Moksleiviams, kurie jau buvo grįžę į mokyklas, nurodyta mokytis iš namų. Miestas padidino naujojo koronaviruso COVID-19 grėsmės lygį nuo „vidutinio“ iki „aukšto“, paskelbė Dzilino provincija.

Šiaurės Korėja uždarė savo sienas šių metų sausį, kai šoktelėjo užsikrėtimo atvejų skaičius Kinijoje, ir iki šiol dar oficialiai nepatvirtino nė vieno COVID-19 atvejo. Vis dėlto Jungtinių Valstijų kariuomenė teigia įtarianti, jog Šiaurės Korėjoje yra užsikrėtusiųjų ir kad Kim Jong Uno režimas priėmė pagalbą iš kitų šalių kovoje su virusu.

„Praėjusių metų pabaigoje buvo pranešta apie mažiausiai šimtus atvejų šalia sienos su Kinija, tai verčia mane manyti, jog Šiaurės Korėja turėjo atvejų dar prieš uždarydama savo sieną su Kinija šių metų pradžioje“, - sakė Kim Sing-gonas, Seule įsikūrusio Korėjos universiteto Vidaus ligų departamento profesorius.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas savaitgalį išreiškė norą teikti paramą Šiaurės Korėjai kovoje su pandemija, reaguodamas į Šiaurės Korėjos lyderio verbalinę žinutę, šeštadienį pranešė valstybinė Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“, nepateikdama išsamesnės informacijos.

Kinija nusiuntė savo kaimynei nepatikslintą kiekį COVID-19 testavimo rinkinių, skelbė naujienų portalas „NK News“, kuris specializuojasi naujienų apie Šiurės Korėją srityje. Rusija taip pat siūlė pagalbą, kaip ir paramos organizacijos, tiekusios medicinos atsargas.

Praėjusią savaitę Kim Jong Unas nusiuntė Kinijai savo pirmąją oficialią žinutę nuo tada, kai buvo dingęs iš viešumos beveik tris savaites ir sukėlė daug klausimų dėl savo sveikatos; remiantis kai kuriais pranešimais, Šiaurės Korėjos lyderis buvo saviizoliacijoje, baimindamasis užsikrėsti COVID-19. Kai gegužės 1 dieną jis lankėsi trąšų gamykloje, pastebėta, kad keletas jį lydinčių apsaugos darbuotojų dėvi apsaugines kaukes.

Kim Jong Unas pagyrė Xi Jinpingą „sėkmingoje“ kovoje su koronaviruso protrūkiu, pareikšdamas, kad Kinijos lyderis „pasinaudojo galimybe laimėti karą prieš beprecedentę pandemiją“. Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida sekmadienį pranešė, kad jos lyderis Kim Jong Unas sulaukė žinutės iš Xi Jinpingo, kurioje žadamas bendradarbiavimas „kovoje su pandemija“.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida savaitgalį skelbė, kad Kim Jong Unas nusiuntė žinutę Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui minint Antrojo pasaulinio karo kovų pabaigą Europoje ir palinkėjo Rusijos lyderiui pergalės kovoje su viruso protrūkiu.

Nors apie Šiaurės Korėjos pastangas pažaboti protrūkį labai mažai žinoma, per kelis mėnesius būta tam tikrų ženklų. Balandžio pabaigoje Pchenjano vartotojai „paniškai pirko“ pagrindinius maisto produktus, kai kur tikra ta žodžio prasme ištuštindami parduotuvių lentynas, skelbė „NK News“; anot naujienų portalo, tokie masiniai pirkimai, ko gero, buvo susiję su griežtesnėmis kovos su koronavirusu priemonėmis.

Dėl griūvančios medicinos sistemos, prekybos sankcijų ir dešimtmečius užsitęsusios prasto ekonomikos valdymo daugiau nei 40 proc. Šiaurės Korėjos gyventojų nuolat nepakankamai maitinasi ir yra pažeidžiami ligoms. Dėl šios priežasties bet koks platesniu mastu išplitęs protrūkis gali virsti humanitarine nelaime su daugybe aukų. Dešimtajame dešimtmetyje badas pražudė, įvairiais vertinimais, nuo 240 000 iki 3,5 mln. žmonių.

„Skylėta“ siena

Priešingai nei Šiaurės Korėjos smarkiai sukarinta siena su Pietų Korėja, 880 mylių (1 420 km) ilgio siena su Kinija yra „skylėta“ – tad juodosios rinkos prekeiviai, kurie metų metus migravo per šią sieną, laisvai galėjo paskleisti virusą į Šiaurės Korėją.

Bendras patvirtintų atvejų skaičius dviejose didžiausiose Kinijos provincijose, besiribojančiose su Šiaurės Korėja, – Liaoninge ir Dzilinge, – iki šiol buvo gana mažas, nesiekiantis nė 300.

Sekmadienį Kinija pranešė apie išaugusį tiek naujų, tiek besimptomių atvejų skaičių. Kaip rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ apskaičiavimai, paremti oficialiais duomenimis, gegužės 9 dieną buvo užfiksuota 14 naujų koronaviruso atvejų, įskaitant ir atvejus Šulane, – tai didžiausias atvejų prieaugis gegužę Kinijoje. Šeštadienį Dzilino provincija pranešė apie 150 vietinių COVID-19 atvejų ir 19 įvežtinių.

Anot vietos sveikatos apsaugos pareigūnų, Šulane šeštadienį buvo užregistruota vienuolika naujų koronaviruso atvejų. Miestas tiria infekcijos šaltinį, po to, kai vienas policijos darbuotojas užsikrėtė COVID-19, atskirame šeštadienio pranešime skelbė leidinys „The South China Morning Post“.

Dvylika vietinių atvejų, apie kuriuos pranešta gegužės 9 dieną, – buvo didžiausias rodiklis nuo kovo 11 dienos, sekmadienį per spaudos konferenciją pranešė Nacionalinės sveikatos komisijos atstovas Mi Fengas. Komisijos teigimu, šalis turi išlikti itin budri ir vengti susibūrimų.