M. Pompeo šias dvi atakas pavadino pasibaisėtinomis, bet pažymėjo, kad Talibanas, kuris vasario 29 dieną jam dalyvaujant pasirašė susitarimą su JAV, neigia atsakomybę.

„Talibanas ir Afganistano vyriausybė turėtų bendradarbiauti, kad patrauktų kaltininkus atsakomybėn, – sakoma M. Pompeo pareiškime. – Kol nebus ilgalaikio smurto mažinimo ir pažangos dėl suderėto politinio susitarimo, tol Afganistanas nebus apsaugotas nuo terorizmo.“

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), kuris varžėsi su Talibanu dėl įtakos, prisiėmė atsakomybę už ataką per policijos pareigūno laidotuves Afganistano rytuose, kai žuvo mažiausiai 24 žmonės.

Šis ekstremistų judėjimas nepaminėjo išpuolio ligoninėje Kabule, per kurį žuvo 14 žmonių, įskaitant slaugytojas ir naujagimius.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas labai nori užbaigti ilgiausią Amerikos karą ir pradėjo išvesti amerikiečių karius po susitarimo su Talibanu, kuris sutiko mažinti smurtą ir nesitaikyti į Vakarų pajėgas, nors toliau puldinėja afganų karius.

Po naujausių skerdynių prezidentas Ashrafas Ghani nurodė saugumo pajėgoms atnaujinti puolamąsias operacijas prieš Talibaną ir kitus sukilėlius.

Tarptautinės bendrijos remiamos vyriausybės pajėgos iki šio įsakymo vienašališkai laikėsi pozicijos tik gintis nuo Talibano atakų.

JAV kariškiai sakė, kad neprisidės prie Kabulo vyriausybės ir toliau laikysis savo paliaubų su Talibanu.

JAV kariuomenė toliau vykdys ginamuosius smūgius Talibanui, kai jie atakuos mūsų partnerius [afganus]", – sakė Pentagono atstovas pulkininkas leitenantas Thomas Campbellas.

„Tai bus vingiuotas, duobėtas kelias, bet politinis susitarimas yra geriausias būdas užbaigti karą“, – sakė jis, cituodamas gynybos sekretoriaus Marko Esperio pareiškimą.