Po protrūkio, susijusio su gėjų klubais centriniame Seule, sveikatos apsaugos pareigūnai mėgina atsekti per 5 500 žmonių, kurie linksminosi baruose balandžio 24-gegužės – 6 dienomis.

Bet daugiau nei pusė lieka neatsekti, o užsikrėtimų atvejų, susijusių su barais, skaičius toliau auga. Pirmadienį ryte sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė apie 86 atvejus, 35 iš jų už miesto, nutolusių iki pietuose esančių Busano ir Džedžu salos.

Toks viruso plitimas kelia didžiausią grėsmę Azijos šaliai, kuri, iniciavusi plataus masto ir greitą testavimą, atrodė, sėkmingai suvaldė epidemiją. Užuot taikiusi griežtus apribojimus žmonių judėjimui ir verslovių veiklai, Pietų Korėja pasikliovė savo testavimo programa, kuri leido pareigūnams nustatyti ir izoliuoti užsikrėtusius asmenis, dar jiems nespėjus infekuoti kitų.

Tokia strategija buvo paremta žmonių noru testuotis ir savanoriška asmenine informacija, ir jau kelis mėnesius ji veikia. Nuo balandžio pabaigos iki naujausio protrūkio Seule naujų užsikrėtimų atvejų per dieną buvo fiksuojama po vieną ar du, o kartais ir nė vieno.

Naujausias protrūkis kilo tarp žmonių, kurie galbūt nenori, kad būtų nustatyta jų tapatybė. Homoseksualai Pietų Korėjoje menkai teisiškai apsaugoti. Kaip rodo 2017 metų „Gallup“ apklausa, 58 proc. korėjiečių pasisako prieš tos pačios lyties asmenų santuokas, įskaitant ir šalies prezidentą.

Po to, kai Pietų Korėjos vyriausybė atskleidė pavadinimus barų, kuriuose lankėsi koronavirusu užsikrėtęs asmuo, Seule įsikūrusio „King Bar“ feisbuko puslapyje pasipylė prieš homoseksualus nukreipti komentarai.

„Gana ryškiai jaučiama diskriminacija ir priešiškumas homoseksualumui, – sakė Kwak Hye-weonas, Dekieungo universiteto profesorius ir vienas iš 2019 metų tyrimo apie homofobijos poveikį šalies sveikatos sistemai autorius. – Būtent dėl to potencialiai užsikrėtę asmenys turbūt veikiau slapstysis nei savo noru atvyks testuotis.“

Profesorius taip pat pažymėjo, kad klubų lankytojai, ko gero, mokėjo grynaisiais, kad neatskleistų savo tapatybės, tad per finansines operacijas atsekti juos būtų sudėtinga.

Galėtų padėti testavimas taip vadinamu „drive-in“ būdu – asmeniui neišlipant iš automobilio. Vasario pabaigoje, kai grupė užsikrėtimo atvejų Degu miestu buvo susieta su religine sekta, sveikatos apsaugos pareigūnai paragino asmenis, sunerimusius dėl stigmos, testuotis tokiu būdu, sakė Ki Moran, Nacionalinio vėžio centro epidemiologė.

„Manyčiau, jie turėtų ir šį kartą taip pasielgti, siekiant išvengti blogiausio scenarijaus ir padėti potencialiems pacientams atlikti testą toliau nuo pašalinių akių“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pažadėjo neklausinėti ar per daug neviešinti asmeninės informacijos, jeigu šie asmenys prisistatytų. Potencialūs infekuotieji „neprivalės nurodyti klubo, kuriame lankėsi“, sakė Yoonas Tae-ho, šalies sveikatos ir gerovės ministerijos Visuomenės sveikatos politikos departamento generalinis direktorius.

„Tiesiog praneškite mums, kad buvote tame rajone ir norite atlikti testą, nemokamai“, – ragino jis.

„Viena dvejojimo diena gali kainuoti visai visuomenei visą mėnesį, kol galiausiai bus galima grįžti prie įprasto kasdieninio gyvenimo“, – pridūrė sveikatos apsaugos pareigūnas.