„Rusijos ir Kinijos langeliai [ekrane] tušti“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Saugumo Tarybos narys, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Per vaizdo ryšiu vykusią spaudos konferenciją Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia sakė, kad Maskva turėjo vieną prašymą: „Kad bendravimas vyktų atviroje aplinkoje.“

„Deja, mūsų partneriai Vakaruose ir jų sąjungininkai reikalavo surengti šį susitikimą už uždarų durų neformalioje aplinkoje, nepaisydami Saugumo Tarybos atvirumo ir skaidrumo šūkių“, – sakė jis.

„Toks požiūris mums nepriimtinas, nes pažeidžia Cheminio ginklo konvencijos šalių prerogatyvas“, – pridūrė V. Nebenzia.

Per mėnesio susitikimą Tarybos nariai turėjo išklausyti JT generalinio sekretoriaus pavaduotojos nusiginklavimo reikalams Izumi Nakamitsu ir Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vadovo Fernando Ariaso ataskaitas.

Taryba taip pat turėjo išklausyti OPCW 2018 metais suformuotos Identifikavimo ir tyrimų grupės (IIT) koordinatoriaus Santiago Onate-Laborde.

IIT balandžio pradžioje paskelbė ataskaitą, kurioje Damaskas pirmą kartą atvirai kaltinamas dėl trijų cheminio ginklo atakų 2017 metais.

Damasko sąjungininkė Maskva sakė, kad Sirija sustabdė savo cheminių ginklų programą, sunaikino savo cheminių ginklų atsargas ir jų gamybos pajėgumus.

Damaskas neigia atsakomybę už 2017 metų atakas.

Antradienio susitikimas „buvo suplanuotas uždaru formatu, kad Tarybos narės ir Sirijos Arabų Respublika atvirai apsikeistų nuomonėmis ir užduotų klausimus pranešėjams“, sakoma Jungtinės Karalystės diplomatinės misijos JT pareiškime.

„Atsisakymas dalyvauti susitikime ir bendrauti su OPCW dėl jos išvadų turinio nuvilia ir parodo, kad kai kurios Tarybos narės mieliau pakirstų cheminių ginklų naudojimo draudimą užsipuldamos žmones ir institucijas, kurioms pavesta jį ginti“, – sakoma pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)