Visiems miesto rajonams nurodyta iki antradienio vidurdienio pateikti planą, kaip ketina per dešimt dienų testuoti kiekvieną rajone gyvenantį asmenį testavimui, teigiama Uhano kovos su virusu departamento paskelbtame dokumente, kurį cituoja valstybinė Kinijos žiniasklaida.

Visų pirma bus testuojami pažeidžiamoms grupėms priskiriami gyventojai ir asmenys, gyvenantys gyvenamųjų namų kompleksuose, teigiama dokumente.

Gegužės 10 ir 11 d. Uhane nustatyti nauji vietinio užsikrėtimo atvejai. Užsikrėtusieji – karantine esantys asmenys, kuriems nepasireiškė jokie simptomai, o liga nustatyta testuojant, teigia vietinė vadovybė.

Visi šeši atvejai nustatyti to paties Uhano gyvenamųjų namų komplekso gyventojams – tai pirmieji nauji infekcijos atvejai, nustatyti po balandžio 8 d., kai buvo atšauktas karantinas.

Ambicingas planas patikrinti visus Uhano gyventojus atspindi Kinijos nerimą, kad ir vėl gali atsinaujinti virusas, kurio plėtrą pavyko suvaldyti vasario mėnesį, kai protrūkis pasiekė piką, įvedus griežtą karantiną šimtams milijonų gyventojų.

Uhanas buvo uždarytas nuo sausio 23 d. iki balandžio 8 d. Per šį nelengvą laikotarpį dėl didžiulio susirgusiųjų kiekio vietos sveikatos priežiūros sistema buvo perkrauta, daug ligonių mirė.

Nors Uhano gyventojai atsargiai, po truputį grįžta į ankstesnio gyvenimo vėžes, miestas ir toliau išlieka pasaulio dėmesio centre. JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pareiškė, kad virusas išplito iš laboratorijos, priklausančios Uhano virusologijos institutui.

Kinija šias sąsajas neigia, o laboratorijos direktorius pareiškė, kad koronavirusu neužsikrėtė nė vienas laboratorijos darbuotojas ir tai, pasak jo, paneigia JAV prezidento administracijos išsakytą teoriją.

Nors naujų atvejų Uhane nedaug ir jie, panašu, yra kontroliuojami, jie primena apie riziką, kuri gresia Kinijai, bandančiai atgaivinti ekonomiką, kurios nuosmukis didžiausias nuo 1992 m.

„Per pastarąsias keturiolika dienų apie naujus užsikrėtimo atvejus pranešė septynios provincijos, ir atvejų skaičius auga“, – pirmadienį pranešė Nacionalinės sveikatos komisijos atstovas Mi Fengas.

Antradienį Kinija pranešė tik apie vieną patvirtintą užsikrėtimo atvejį, o apie naujus susirgimo atvejus Uhane neužsiminė.

Kinijos pastangos žūtbūt įvertinti ir suvaldyti pandemijos mastus kontrastuoja su JAV ir Jungtinės Karalystės požiūriu – pastarosiose šalyse dėl priemonių trūkumo testuojami tik tie pacientai, kuriems jau pasireiškė ligos simptomai.

Diagnostinis testavimas neparodo besivystančios ar persirgtos ligos, tik atskleidžia, ar žmogus neserga koronavirusu tikrinimo metu.

Sekmadienį buvo išsakyti nuogąstavimai, kad koronavirusas gali atsinaujinti kituose Kinijos regionuose: šiaurės rytinėje šalies dalyje esančiame Šulane, kuris yra netoli Šiaurės Korėjos, buvo nustatyta vienuolika užsikrėtimo atvejų, tad miestas buvo iš dalies izoliuotas.

Daugelyje Kinijos miestų iki šiol uždrausta dirbti kino teatrams ir barams, galioja griežtos taisyklės dėl žmonių susibūrimų. Veido kaukės yra privalomos viešajame transporte, parduotuvėse ir viešosiose įstaigose.