Šie kaltinimai susiję su pernai rugpjūtį driokstelėjusiu sprogimu prie Danijos mokesčių inspekcijos pagrindinės būstinės Kopenhagoje.

„Ataka prieš Danijos mokesčių agentūrą yra ataka prieš mus visus, ir todėl ši byla yra ypač rimta“, – sakoma valstybės prokurorės Lise-Lotte Nilas pranešime.

Sprogimas sostinės Esterbro rajone išdaužė aplinkinių pastatų langus ir smarkiai apgadino mokesčių tarnybos pastato fasadą.

Vienas žmogus buvo sužeistas nuolaužų ir turėjo gydytis ligoninėje.

Agentūros pastate tuo metu buvo du žmonės, bet jie nenukentėjo.

Kaip nurodė prokuratūra, šią ataką suplanavo du 22 ir 23 metų vyrai, veikę vieni arba su dar nenustatytais bendrininkais.

Įtariama, kad jie bombą atsivežė automobiliu, kirtę Švediją ir Daniją jungiantį tiltą, 2019 metų rugpjūčio 6 dieną padėjo sprogstamąjį įtaisą prie mokesčių tarnybos ir jį detonavo.

„Laimei, niekas nebuvo sužeistas, bet prokuratūra laikosi nuomonės, kad pažeidimas toks rimtas, jog jis prilygsta į terorizmą panašiems veiksmams, todėl bausmė turėtų būti sugriežtinta“, – sakė L.-L. Nilas.

Jeigu įtariamųjų kaltė būtų įrodyta, jie gali būtų pasiųsti už grotų iki gyvos galvos.

Pernai lapkritį Danija, susirūpinusi dėl Švedijoje padažnėjusių smurto išpuolių, laikinai įvedė sienos su kaimynine šalimi kontrolę, mėgindama neleisti žmonėms, siejamiems su organizuotu nusikaltimu arba terorizmu, patekti į Daniją.