„Kaip ir anksčiau raginame Baltarusijos valdžią laikytis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų dėl koronaviruso plitimo stabdymo ir jas vykdyti. Tuo pačiu metu ES tikisi, kad Baltarusija užtikrins tarptautinių standartų dėl demokratinių rinkimų laikymąsi, sudarydama vienodas sąlygas visiems [prezidento rinkimų] dalyviams“, – sakė D. Schuebelis naujienų agentūrai „Interfax“.

Jis kalbėjo Baltarusijoje prasidedant prezidento rinkimų kampanijai.

„Atkreipiame dėmesį į pranešimą dėl prezidento rinkimų datos, padarytą vadovaujantis Baltarusijos konstitucija. Šiais metais rinkimų kampanija vyks ypatingomis aplinkybėmis, susijusiomis su COVID-19 pandemija“, – sakė D. Schuebelis.

Europos Sąjunga stebės įvykių raidą ir rinkimų kampanijos metu, ir rinkimų dieną, tokiu laipsniu, koks bus įmanomas esamoje situacijoje, susijusioje su COVID-19 pandemija“, – pridūrė jis.

Baltarusijos parlamentas eilinius prezidento rinkimus paskyrė 2020 metų rugpjūčio 9 dieną. Pagrindinės baltarusių opozicinės partijos nusprendė, kad dėl koronaviruso pandemijos joms neįmanoma dalyvauti prezidento rinkimuose, ir pareiškė, kad nekels savo kandidatų į prezidentus.

Iki gegužės 11 dienos apie ketinimus balotiruotis į prezidentus paskelbė daugiau kaip 10 potencialių kandidatų. Tarp jų yra nuo 1994-ųjų valdantis dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka, Liberalų demokratų partijos vadovas ir deputatas Olegas Gaidukevičius, buvęs Aukštųjų technologijų parko vadovas Valerijus Cepkala, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis.

Kandidatuoti taip pat ketina buvęs kandidatas į prezidentus Nikolajus Statkevičius, socialdemokratų partijos „Tėvynė“ („Gramada“) pirmininkas Sergejus Čerečenis, Vitebsko verslininkas Vladimiras Provalskis, Krovinių vežėjų asociacijos „Region 8“ pirmininko pavaduotoja Natalija Kisel.