Epidemiologinę padėtį šalyje stebintis Roberto Kocho institutas (RKI) pranešė, kad užkrečiamumo rodiklis padidėjo iki 1,1 – tai reiškia, kad 10 žmonių, sergančių COVID-19, užkrečia vidutiniškai 11 kitų žmonių.

RKI perspėjo, jog tam, kad užkrečiamumo lygį būtų galima laikyti kontroliuojamu ir lėtėjančiu, užkrečiamumo rodiklis turi neviršyti 1.

Dar trečiadienį šis rodiklis siekė 0,65.

Visgi nuo tada šalis pranešė apie naujų atvejų židinius mėsos perdirbimo įmonėse ir vyresnio amžiaus žmonių globos namuose.

RKI perspėjo, kad dar per anksti daryti išvadas, tačiau teigė, jog naujų infekcijų skaičių „artimiausiomis dienomis reikės stebėti labai atidžiai“.

Naujausi duomenys sukėlė nerimą, nes vos trečiadienį A. Merkel paskelbė, jog Vokietijoje „pirmasis pandemijos etapas“ baigėsi, o administraciniai regionai pranešė apie socialinių apribojimų sušvelninimą.

Buvo atidarytos įvairios parduotuvės ir žaidimų aikštelės, į klases ima grįžti vaikai. Vokietijos žemės pamažu atidaro restoranus, sporto salės ir religines institucijas.

Visgi jei per savaitę užsikrėtimo rodiklis padidės daugiau kaip 50 atvejų 100 000 gyventojų, Vokietijos institucijos susitarė įjungti „avarinį stabdį“ ir pakartotinai įvesti socialinius draudimus.

Pasak RKI, pastarosiomis dienomis tai jau įvyko mažiausiai trijuose rajonuose.