„Vašingtone net 75-ųjų Pergalės metinių minėjimo iškilmingomis dienomis nesiliaujantys mėginimai iškreipti nacizmo sutriuškinimo rezultatus ir mūsų šalies lemiamą indėlį kelia didelį pasipiktinimą“, – rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.

„Šiuo atžvilgiu negalime nepaminėti Baltųjų rūmų puslapiuose socialiniuose tinkluose paskelbto komentaro, kuriame pergalė prieš Hitlerio Vokietiją priskiriama išskirtinai „Amerikai ir Didžiajai Britanijai“, – tęsiama jame.

„Šventos dienos išvakarėse Amerikos pareigūnai nerado savyje drąsos ir noro nors pusiaužodžiu atiduoti duoklę Raudonosios armijos ir sovietų liaudies neginčijamam vaidmeniui bei nepalyginam pasiaukojimui vardan visos žmonijos. Pasirodo, kad JAV oficialių atstovų pasisakymai šiuo klausimu buvo nepaprastai menki“, – pabrėžė URM.

Ministerija apgailestavo, kad „toks požiūris aiškiai disonuoja su prezidento Vladimiro Putino ir prezidento Donaldo Trumpo balandžio 25 dieną priimtu pareiškimu, padarytu 1945 metais įvykusio istorinio sovietų ir amerikiečių karių susitikimo metinių proga“.

Rusijos ir JAV lyderiai praėjusį mėnesį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame šis įvykis vadinamas „pavyzdžiu, kaip mūsų šalys gali atmesti nesutarimus, sukurti pasitikėjimą ir bendradarbiauti vardan bendro tikslo“.

Sekmadienį Maskva pareiškė ketinanti pradėti „rimtą pokalbį su amerikiečių pareigūnais“ apie minėtus priekaištus.