Nutekinto skambučio su buvusiais savo administracijos darbuotojais metu B. Obama taip pat sakė, kad šalies teisingumo departamento sprendimas nutraukti buvusio D. Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno, prisipažinusio melavus Federalinio tyrimų biuro (FTB) Rusijos tyrime, bylą, kelia grėsmę JAV teisės principams.

Garso įraše, kurį pirmasis gavo naujienų portalas „Yahoo News“, B. Obama ragino buvusius savo administracijos darbuotojus prisijungti prie jo ir palaikyti Joe Bideną, besirengiantį susirungti su D. Trumpu lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Jungtinės Valstijos pagal užsikrėtimo koronavirusu skaičių šiuo metu pirmauja pasaulyje – infekcijų skaičius neseniai perkopė 1,3 mln., o mirčių skaičius pasiekė 77 tūkst.

D. Trumpas kritikuojamas iš esmės atsisakius bet kokios lyderio pozicijos padedant šaliai susitvarkyti su didžiausia šimtmečio krize, palikus valstijas vienas kovoti su pandemija ir jas netgi supriešinus siekiant apsirūpinti svarbiausiomis medicininėmis priemonėmis.

Kritikai teigia, kad D. Trumpas, iš pradžių sumenkinęs viruso grėsmę, vasarį iššvaistė brangaus laiko, kai šalyje ėmė plisti virusas, o jo administracija nesiėmė veiksmų padidinti testų ir kitų medicininių priemonių atsargas bei nesudarė vieningos nacionalinio atsako strategijos.

Perrinkimo siekiantis prezidentas taip pat kritikuojamas pirmenybę teikiant politiniams interesams, o ne žmonių gyvybėms, kadangi jis agresyviai ragina valstijas atidaryti savo silpnas ekonomikas, nepateikdamas aiškių planų, kaip tai padaryti.

„Savanaudiškumas ir bandos jausmas“

„Mes kovojame su ilgalaikėmis savanaudiškumo, bandos jausmo, pasidalijimo ir matymo kitus kaip priešą tendencijomis, kurios patapo stiprėjančiu impulsu Amerikos gyvenime“, – buvusiems savo administracijos darbuotojams sakė B. Obama.

„Tai yra dalis priežasties, kodėl atsakas į šią pasaulinę krizę yra toks silpnas ir netolygus“, – pridūrė buvęs prezidentas.

„Būtų buvę blogai net ir geriausioms vyriausybėms. Tai yra absoliuti chaotiška katastrofa, kai požiūris „o kas man iš to“ ir „velniop visus kitus“ yra naudojamas mūsų vyriausybėje“, – sakė B. Obama.

Jis taip pat teigė, kad M. Flynno bylos nutraukimas kelia rimtą nerimą.

„Tai yra toks įvykis, kai pradedame nerimauti, kad pagrindinėms – ne vien institucinėms normoms – bet ir mūsų įprastam teisės principų supratimui kyla grėsmė“, – sakė jis.

B. Obama praėjusį mėnesį parėmė J. Bideno kandidatūrą į prezidentus ir teigė, kad jis bus aktyviai įsitraukęs į jo kampaniją prieš D. Trumpą.

Jis sakė: „Tikiuosi, kad jūs visi juntate tokį patį skubos jausmą, kaip ir aš.“