Ispanija, viena labiausiai pandemijos paveiktų šalių, planuoja iki birželio vidurio palaipsniui atsisakyti suvaržymų. Nuo pirmadienio apie pusei iš 47 mln. šalies gyventojų atsivers galimybė ribotam tiesioginiam bendravimui, o restoranai pradės aptarnauti klientus lauko terasose.

„Prašau jūsų elgtis kuo atsargiau ir protingiau – virusas nepasitraukė, jis tebėra“, – pabrėžė P. Sanchezas.

Tarnybos, nuogąstaujančios, kad apribojimai gali būti per greitai atšaukti, nusprendė, kad du labiausiai paveikti regionai – Madridas ir Barselona – pirmojoje švelninimo fazėje nedalyvaus.

Grenada ir Malaga pietuose, taip pat Valensija rytuose taip pat toliau laikysis griežto karantino.

Tuo metu šiaurinis Galisijos regionas, besiribojantis su Portugalija ir Baskija, kartu su dideliais Saragosos ir Sevilijos miestais galės džiaugtis naujaisiais izoliacijos režimo sušvelninimais. Be kita ko, bus atidarytos bažnyčios, bet jose galės būti dviem trečdaliais mažiau žmonių, o kai kurios mažesnės parduotuvės galės aptarnauti pirkėjus, iš anksto susitarus dėl apsilankymo.

Ispanijoje nustatyta beveik 224 tūkst. koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, mažiausiai 26 478 pacientai mirė. Pagal aukų skaičių šalis atsilieka tik nuo JAV, Jungtinės Karalystės ir Italijos.

Tačiau per parą užregistruojamų užsikrėtusiųjų ir mirusių žmonių skaičiai pastarosiomis savaitėmis smarkiai sumažėjo, todėl vyriausybė paskelbė esanti pasiruošus sušvelninti kai kuriuos apribojimus ir palaipsniui gaivinti socialinį ir ekonominį gyvenimą.