34-erių Luke'as Alexander'as Denmanas (Liukas Aleksandras Denmanas) ir 41-erių Airanas Berry (Eranas Beris) buvo tarp 17 žmonių, kuriuos Venesuelos kariškiai sulaikė pirmadienį po nepavykusio „įsiveržimo“, dėl kurio vyriausybė kaltina opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą).

Generalinis prokuroras Tarekas Williamas Saabas (Tarekas Viljamas Sabas) nurodė, kad suimtiesiems buvo pareikšti kaltinimai dėl „terorizmo, sąmokslo, neteisėtos prekybos kariniais ginklais ir (nusikalstamo) susivienijimo“; jiems gresia 25–30 metų įkalinimo bausmė.

Pranešama, kad incidento metu nukauti aštuoni užpuolikai.

Pasak T. W. Saabo, Venesuela paprašė išduoti arešto orderius, įskaitant Interpolo arešto orderį buvusio JAV kariuomenės gydytojo Jordano Goudreau (Džordano Gudro) atžvilgiu, kuris esą organizavo ir apmokė samdinius.

N. Maduro apkaltino JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) dėl įtariamo pasikėsinimo, o generalinis prokuroras penktadienį pareiškė, kad su incidentu susiję venesueliečiai bus teisiami dėl „su užsienio vyriausybe sudaryto sąmokslo“.

D. Trumpas griežtai atmetė kaltinimus ir penktadienį kanalui „Fox News“ pareiškė: „Jei norėčiau [įsiveržti] į Venesuelą, nedaryčiau to slaptai.“

„Ateičiau, ir jie nieko negalėtų padaryti. Jie pasiduotų. Nesiųsčiau nedidelės grupelės. Ne, ne, ne – tai vadintųsi armija, – pabrėžė Baltųjų rūmų vadovas. – Tai vadintųsi įsiveržimu.“

Venesuela pirmadienį pranešė sulaikiusi du buvusius JAV specialiųjų pajėgų karius, o trečiadienį N. Maduro, kuris valstybiniame televizijos kanale parodė amerikiečių L. A. Denmano ir A. Berry pasus, pranešė, kad jie bus teisiami.

JAV kariuomenė patvirtino, kad jie yra buvę JAV specialiųjų pajėgų nariai, tarnavę Irake.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) teigė, kad Vašingtonas „visomis prieinamomis priemonėmis mėgins susigrąžinti“ suimtuosius.