Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel šia proga kalbėjo telefonu.

Pasak Kremliaus, politikai pabrėžė istorinės atminties išsaugojimo svarbą ir patvirtino savo įsipareigojimą palaikyti konstruktyvius santykius.

Vokietijos atstovai sakė, kad A. Merkel ir V. Putinas „pagerbė milijonus aukų ir prisiminė begalines kančias, kurias sukėlė nacistinės Vokietijos sukeltas karas.“

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen teigė, kad Antrojo pasaulinio karo pabaiga buvo lemiama akimirka žmonijos istorijoje.

„Europai ši diena reiškia žiauraus karo pabaigą, kurį sukėlė nacistinis režimas, ir išlaisvinimą iš tamsiausių valandų“, – sakė U. Von der Leyen.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad „šiandien mes esame draugai ir sąjungininkai. Mes prisimename ir drauge esame stipresni.“

Planuoti renginiai Berlyne buvo atšaukti dar balandį. Vietoje to penktadienio vakarą Brandenburgo vartus nušvietė užrašai „dėkojame“ įvairiomis kalbomis.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris ir A. Merkel padėjo vainikus prie memorialo karo aukoms.

F. W. Steinmeieris pareiškė, kad pergalė prieš Vokietiją 1945 m. buvo išlaisvinimo aktas.
„Tuo metu mes buvome išlaisvinti. Šiandien mes turime išsilaisvinti patys“, – sakė Vokietijos prezidentas, pridėdamas, kad omenyje turėjo nacionalizmo, neapykantos kurstymo, ksenofobijos ir demokratijos paniekos pavojus.

Likus kelioms dienoms iki 75-ųjų karo pabaigos metinių kritikos už savo įžvalgas susilaukė vienas partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) įkūrėjų Alexanderis Gaulandas, pareiškęs, kad 1945 m. gegužės 8 d. Vokietijai buvo „visiškas pralaimėjimas“.

Miuncheno žydų bendruomenės vadovė Charlotte Knobloch tokį požiūrį pavadino netoleruotinu. Jos manymu, tai parodo, kaip AfD iškraipo istorinius faktus.

Metinių proga Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas sakė kalbą Jungtinų Tautų Saugumo Tarybos susirinkime Niujorke. Jis perspėjo apie nacionalizmo pavojus ir apgailestavo dėl nepakankamos politinės paramos tarptautinėms institucijoms.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir pirmoji ponia Melania sąjungininkų pergalę Antrajame pasauliniame kare pažymėjo padėdami gėlių prie paminklo Vašingtone. D. Trumpas renginio metu pagerbė kariuomenės veteranus ir kalbėjosi su jais.

Varšuvoje Lenkijos prezidentas Adrzejus Duda pabrėžė, kad po karo žiaurumų Lenkija atsidūrė Sovietų Sąjungos įtakos sferoje.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius taip pat sakė, kad iš tiesų išlaisvinta buvo tik Vakarų Europa, o po „geležine uždanga“ atsidūrusioms valstybėms dėl savo laisvės teko kovoti daug metų.

Jungtinėje Karalystėje 75-osios Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metines pažymėtos paradu prie Bakingamo rūmų. Tačiau daugelis kitų renginių buvo arba atidėti, atšaukti arba buvo transliuojami internetu dėl koronaviruso pandemijos.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šia proga dalyvavo ceremonijoje prie Triumfo arkos drauge su aukšto rango karininkais, tačiau be visuomenės atstovų.