Dabar prezidentas 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku pasakys apie 20 min. trukmės kalbą prie Nežinomo kario kapo šalia Kremliaus sienų. Toks žingsnis neturi precedento, nes Rusija tradiciškai rengdavo pompastiškus Pergalės dienos paradus, kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai karių ir šimtai karinės technikos vienetų.

Rusija tapo koronaviruso pandemijos židiniu Europoje – pastarąsias šešias dienas šalyje fiksuota daugiau kaip po 10 tūkst. koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų per parą, todėl vyriausybė buvo priversta iš naujo apsvarstyti savo planus.

Iš pradžių Kremlius planavo surengti 1,5 val. trukmės paradą, per kurį turėjo pasirodyti 15 tūkst. karių, istorinės karinės mašinos ir naujausios raketų sistemos, stebint karo veteranams ir pasaulio lyderiams, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną).

Šis renginys turėjo pabrėžti Rusijos, kaip Sovietų Sąjungos pasiekimų paveldėtojos, įvaizdį ir Maskvos peršamą istorijos interpretaciją, kad sovietų indėlis į pergalę prieš nacizmą buvo didžiausias, nes šalis prarado milijonus žmonių gyvybių.

Karinės technikos demonstracija taip pat turėjo pabrėžti Rusijos vaidmenį pasaulio arenoje, pavyzdžiui, sprendžiant dabartinius konfliktus, įskaitant karą Sirijoje, nors tarptautinė bendruomenė atsisako pripažinti Maskvos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

Tačiau Europoje išplitus koronavirusui V. Putinas balandžio viduryje galiausiai nusprendė paradą atidėti.

„Pavojai, susiję su šia epidemija, kurios pikas dar neparėjo, yra nepaprastai dideli, – tąsyk sakė prezidentas. – Tai nesuteikia man teisės pradėti ruoštis paradui.“

Savo kalboje šeštadienį V. Putinas, kaip prognozuojama, aptars tiek istorinius įvykius, tiek dabartinę krizę.

Nors paradai buvo atšaukti, daugelyje Rusijos miestų bus rengiami fejerverkai ir aviacijos paradai.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas perspėjo gyventojus likti namuose ir žiūrėti pasirodymus per televiziją arba iš balkono – jeigu jis yra.

Be to, 22 val. kiekvienoje iš 11 Rusijos laiko juostų Antrojo pasaulinio karo aukos bus pagerbtos tylos minute.