Demonstrantai, iš kurių daugelis dėvėjo apsaugines kaukes, susirinkę prie parlamento skandavo „Vagys!“ ir „Šalin vyriausybę!“. Parlamento rūmus buvo apsupusios stiprios policijos pajėgos.

Protestą organizavo pilietinių teisių grupė „Protestival“, remiama kai kurių opozicijos partijų, įskaitant buvusį premjerą Marjaną Šarecą (Marianą Šarecą), vasarį atsistatydinusį dėl nesutarimų jo penkių partijų koalicijoje. Šis žingsnis atvėrė kelią valdžią perimti nacionalistui Janezui Janšai.

„Kol mūsų visuomenė solidariai atsako į epidemiją, Janezo Janšos vyriausybė, prisidengdama kova su virusu, įveda nepaprastąsias priemones ir mažina mūsų laisves“, – rašė „Protestival“.

Liublianoje į mitingą susirinko apie 10 tūkst. žmonių, pranešė privati televizija POP.

M. Šarecas išreiškė palaikymą protestui, sakydamas, kad „turime bendrą tikslą – neleisti šiai korumpuotai vyriausybei likti valdžioje“.

Du milijonus gyventojų turinčioje Slovėnijoje iki šio užfiksuota 1 450 užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir mirė 100 pacientų, bet atrodo, kad blogiausias protrūkio etapas jau baigėsi.

Tuojau po valdžios perėmimo J. Janšos keturių partijų koalicija įvedė griežtas kovos su koronavirusine infekcija COVID-19 priemones, įskaitant mėnesį trukusią izoliaciją, per kurią buvo uždarytos šalies sienos ir uždrausta keliauti.

Tarptautinės organizacijos, įskaitant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO), reiškė susirūpinimą, kad vyriausybė gali naudotis nepaprastąja padėtimi, siekdama padidinti spaudimą ją kritikuojančiai žiniasklaidai, skelbusiai pranešimų apie numanomą korupciją ir klaidas įsigyjant apsaugines priemones ir medicinos įrangą.

Daugiausiai kaltinimų sulaukęs ekonomikos ministras Zdravko Počivalšekas (Zdravkas Počivalšikas) šią kritiką atmeta ir teigia, kad veikė valstybės labui, kai protrūkio pradžioje apsaugos priemonių labai stigo.