Dviejų karo laivų operacija Malėje yra dalis pradinės operacijos kone 15 tūkst. indų iš 12 valstybių repatrijuoti. Šie žmonės įstrigo Indijai kovo pabaigoje uždraudus atskristi lėktuvams į jos teritoriją.

Ketvirtadienį pirmieji du lėktuvai su 354 repatrijuojamais indais atskrido iš Abu Dabio ir Dubajaus Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Šie asmenys buvo nuvežti į karantino centrus.

Maldyvuose grįžimui namo užsiregistravo maždaug 4 tūkst. iš 27 tūkst. ten gyvenančių indų.

Penktadienį pirmoji 750 žmonių grupė praėjo emigracijos procesą ir įlipo į laivą „INS Jalashwa“, kuris išplauks į Kočį Indijos pietinėje Keralos valstijoje.

Indijos ambasados tviteryje paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip karo laivas buvo pritaikytas priimti civilius: jame tvarkingomis eilėmis sustatyti gultai ir kėdės.

Kiekvienas keleivis turės susimokėti po 40 dolerių (37 eurus), nurodė ambasada.

Satishas Kumaras, kuris vasario mėnesį Maldyvuose prarado darbą, sakė, kad nekantrauja grįžti namo.

„Malėje kur tik bepasisuksi, išgirsi apie teigiamą [COVID-19] atvejį. Malė labai tanki, plitimas bendruomenėje didelis, – naujienų agentūrai AFP sakė S. Kumaras. – Man labai palengvėjo, kad išvykstu. Žinau, netekau darbo, bet tiesiog noriu grįžti pas šeimą.“

„Didžiulė užduotis“


Maldyvai kol kas yra pranešę apie 642 COVID-19 atvejus ir apie du nuo šios ligos mirusius žmones.

Dėl Indijoje įvesto karantino, kuris yra vienas griežčiausių pasaulyje, įstrigo daugybė darbininkų, studentų ir turistų.

Karantinas buvo palaipsniui švelninamas, bet normalių skrydžių vis dar nėra.

Indijoje COVID-19 atvejų skaičius šią savaitę viršijo 50 tūkstančių. Iki penktadienio šalyje nuo koronaviruso mirė 16 540 žmonių; pastarosiomis dienomis buvo registruojami rekordiniai mirtinų atvejų skaičiai.

Kitas Indijos karo laivas turi paimti indų JAE, kur gyvena 3,3 mln. indų bendruomenė, sudaranti maždaug 30 proc. šios Persijos įlankos regiono valstybės gyventojų.

Konsulatas Dubajuje pranešė gavęs beveik 200 tūkst. paraiškų ir tviteryje prašė „kantrybės ir bendradarbiavimo“, Indijai imantis „didžiulės repatrijavimo užduoties“.

Dėl naujojo koronaviruso ir jo poveikio ekonomikai daug darbininkų regione serga ar neturi darbo, negauna atlyginimo. Jie tapo visiškai priklausomi nuo darbdavių – kartais nesąžiningų – malonės.

Kiti specialiai užsakyti lėktuvai turi išskristi iš Singapūro, Malaizijos, Filipinų, Londono, San Fransisko, Niujorko, Čikagos ir Vašingtono.

Maždaug 1 tūkst. indų penktadienį turi atvykti į Indiją iš Dakos, Singapūro, Rijado, Manamos ir Dubajaus.

Kai kurie piliečiai skundėsi dėl evakuacijos vėlavimo, kurį lemia būtinybė tikrinti įgulos narius, ir dėl bandymų apmokestinti repatrijavimą.